Cinema City donosi debitantska ostvarenja iz regiona i Evrope

Kao i prethodnih godina, ovogodišnje izdanje donosi zanimljiv filmski program fokusiran na mlade autore i njihove prve i druge filmove

06. avg 2017

Cinema City, internacionalni filmski festival, održaće se od 1. do 3. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, u sklopu Gradić festa. Kao i prethodnih godina, ovogodišnje izdanje donosi zanimljiv filmski program fokusiran na mlade autore i njihove prve i druge filmove.

Posetioci će imati priliku da uživaju u filmskim ostvarenjima u tradicionalnim selekcijama Cinema City-ja kao što su Nacionalna klasa, 360 stepeni, Fresh Danube Films, Up to 10 bucks i Planet Rock, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Prvi naslovi na ovogodišnjem Cinema City-ju obeležiće selekciju Fresh Danube Films (FDF). Ovo je selekcija koja promoviše autore i ostvarenja iz zemalja podunavskog regiona pokušavajući da oživi sećanja na veliku reku i obale na kojima stasavaju i rastu „neki novi klinci“. Da bi se film našao u ovoj selekciji, treba da bude prvi ili drugi film autora. Ovogodišnja Fresh Danube Films selekcija predstavlja četiri filmska ostvarenja iz Hrvatske, Crne Gore, Slovačke i Rumunije.

„Ne gledaj mi u pijat“ je dirljiva drama hrvatske produkcije koja govori o porodičnim odnosima, ljubavi, stegama i slobodi, u režiji Hane Jušić. Ovo je njen prvi dugometražni igrani film u svojstvu scenaristkinje i rediteljke. „Igla ispod praga“ je satirična komedija crnogorskog reditelja Ivana Marinovića i prvi je dugometražni igrani film ovog autora. Drama „Prljavština“, slovačke autorke Tereze Nvotove je njeno prvo ostvarenje kada je igrani film u pitanju. Film nas vodi kroz unutrašnje putovanje, suočavanja sa preživelom traumom glavne junakinje, sedamnaestogodišnje Lene. Paul Negoescu, režiser iz Rumunije, predstaviće se na festivalu komedijom „Dva loto listića“, koja će gledaoce nasmejati, rastužiti i navesti da se zapitaju šta zaista sreća jeste.

Selektor Vladan Petković ističe kako ova selekcija ukazuje na dva značajna trenda u podunavskoj kinematografiji.

„Ovogodišnja, po obimu manja, ali vrlo raznovrsna selekcija, pokazuje dva značajna trenda u kinematografijama podunavskih zemalja. S jedne strane, tu su dva filma koji se na gotovo bolno iskren način bave odrastanjem mladih žena u veoma patrijarhalnim okruženjima, a s druge strane, imamo priliku da vidimo kako se neki mladi autori, uprkos sistemu finansiranja koji favorizuje arthouse produkcije, okreću kvalitetnom repertoarskom filmu, prijemčivom širokoj publici sa zdravim smislom za humor“, kaže on.

(J. Z., Oradio)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga