- Autonomija - https://www.autonomija.info -

CIN: Dodik stranačkoj kolegici nezakonito kupio stan

Vrhovni sud bh. entiteta Republike Srpske nakon gotovo dvije decenije različtih sudskih postupaka definitivno je oduzeo vlasništvo nad peterosobnim stanom Milici Marković, bliskoj stranačkoj saradnici sadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, koji je, koristeći se svojim pozicijama u vlasti, njoj taj stan praktično poklonio plativši tu nekretninu „državnim mazutom“, odnosno novcem iz entitetskog budžeta, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Još jedan u nizu korupcijskih skandala povezanih s istaknutim političarima u Bosni i Hercegovini doživio je tako svoj sudski epilog iako nema naznaka da će bilo ko odgovarati za slučaj zlouptorebe položaja i nezakonitosti u raspolaganju javnim novcem.

Priča koja je počela 2000. godine, kad je Marković, tada zastupnica u Narodnoj skupštini RS-a, koja je kasnije postala i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta skupštine Bosne i Hercegovine, od entitetske vlade tražila da joj kupi stan u Bijeljini, gdje živi.

Čime je taj zahtjev obrazložila nije poznato, ali Dodik je kao premijer RS-a na njega odgovorio pozitivno.

Cijela operacija provedena je tako što je Marković potpisala ugovor „o udruživanju sredstava“ radi kupovine stana s privatnom kompanijom „Welting“ iz Bijeljine.

Iako je u ugovoru pisalo da će stan platiti Marković, ona za to nikad nije dala ništa, a tokom sudskih procesa utvrđeno je da je zapravo entitetska Direkcija za robne rezerve RS-a u dogovoru s bijeljinskom firmom „Drina“, koja je, opet, u vlasništvu vlade RS-a, bila ta koja isplatila 76.700 eura, i to u nevjerovatno zamršenoj konstrukciji.

Mazut vrijedan 150.000 eura

„Drina“ je zapravo od Direkcije dobila mazut vrijedan 150.000 eura, koji joj je „donirala“ Dodikova vlada. Onda je taj mazut fiktivno kupio „Welting“ i tako u naturi namirio trošak stana za zastupnicu Marković.

Za to je od „Weltinga“ dobila i uredan račun, a tek je u sudskim postupcima utvrđeno da je riječ o lažnoj dokumentaciji i prevari.

„Mi smo radili po instrukcijama onog čije su bile pare“, rekao je za CIN tadašnji direktor Direkcije za robne rezerve Mirko Nožica, potvrdivši da je upravo Dodik bio taj koji mu je naložio to „muljanje“.

Sam Dodik nikad nije želio govoriti javno o tom slučaju, ali tokom jednog od sudskih procesa ipak je potvrdio da je tražio da se mazutom plati stan za njegovu stranačku saradnicu.

Vrhovni sud RS-a u martu je donio pravosnažnu presudu kojom je Marković ostavio bez stana, ali nije isključeno da će ona ipak uživati u tih 125 m2 stambenog prostora nastalih tako što su u jednu cjelinu spojena dva manja stana.

„Welting“ je taj stan sada naprosto prepustio vladi RS-a, koju, iako više nije premijer, Dodik potpuno kontrolira.

„To je sad stvar države. Neka sad država dadne Milici Marković stan. ‘Welting’ veze nema s tim, ali neće da ga se tuži i da ima odgovornost za bilo šta“, poručio je advokat firme Miodrag Stojanović.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!