Ciklonizacija: Za sada bez virusa Zapadnog Nila u Novom Sadu, očekuje se krajem meseca

"Dug kišni period, porast vodostaja svih reka i naglo otopljavanje doveli do idealnih uslova za izuzetno veliku brojnost komaraca"

24. jul 2020

U uzorcima komaraca sakupljenim u prvoj polovini ovog meseca na teritoriji celog Grada Novog Sada nije detektovano prisustvo virusa Zapadnog Nila, ali se pojava zaraženih komaraca očekuje u narednim nedeljama, rekao je Dario Aćimović, predstavnik preduzeća Ciklonizacija.

“Virus Zapadnog Nila je prisutan na našem području već godinama i ljudi moraju da budu svesni da on neće nestati. Zvanično je detektovan 2012. godine, a već 2013. godine Srbija je imala najveću epidemiju na teritoriji Evrope. Rezervoar ovog virusa su ptice, a prisutnost virusa Zapadnog Nila u komarcima očekuje se u drugoj polovini jula i tokom avgusta”, rekao je Aćimović za portal 021.

Kako je objasnio, prenošenje virusa sa komaraca na ljude obično se dešava pred kraj sezone, u avgustu i septembru, jer je to vreme kada komarci menjaju domaćine i krvni obrok uzimaju i sa ptica i sa ljudi.

Aćimović je rekao da su dug kišni period, porast vodostaja svih reka i naglo otopljavanje doveli do idealnih uslova za izuzetno veliku brojnost komaraca.

Naveo je da je Ciklonizacija izvela “na desetine” kombinovanih tretmana sa zemlje, sa vode i iz vazduha, a rezultat je prekinuta migracija i to da je brojnost ovih komaraca u urbanim sredinama sada “daleko ispod kritične”.

“To što smo odbili ovaj udar, sada nam daje mogućnost da se kada je to najpotrebnije maksimalno posvetimo suzbijanju kućnih komaraca koji su prenosioci virusa Zapadnog Nila”, rekao je Aćimović.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga