Ciklonizacija: Upravnici zgrada od stanara traže novac za dezinfekciju

Građani navode da profesionalni upravnici tvrde da jedan tretman dezinfekcije štiti njihovu zgradu sedam dana, što nije tačno

30. mar 2020

Desetine građana Novog Sada obratilo se „Ciklonizaciji“ sa žalbom da su im profesionalni upravnici tražili i po više hiljada dinara po tretmanu dezinfekcije u zgradama, navode u ovom preduzeću.

„Molimo profesionalne upravnike da se, u ovim momentima kada je sve resurse neophodno usmeriti na sprečavanje širenja epidemije, ponašaju društveno odgovorno, da pokažu solidarnost i saosećanje sa građanima. Vremena za tržišno poslovanje svakako će biti čim se izborimo sa epidemijom i vratimo u normalne poslovne okvire. Svaka dobro izvedena dezinfekcija je potencijalno spasen život nekog našeg sugrađanina, zato apelujemo da se gradskoj akciji dezinfekcije pridružite sa svim kapacitetima“, navode u „Ciklonizaciji“.

U ovom preduzeću takođe navode da ih je posebno zabrinulo to što građani tvrde da su od zaposlenih u preduzećima koja se bave poslovima profesionalnih upravnika dobili tvrdnje da jedan tretman dezinfekcije koju izvode štiti njihovu zgradu sedam dana.

„Reč je o izuzetno opasnoj dezinformaciji. Ne postoji tretman dezinfekcije koji ima dejstvo duže od nekoliko sati, i to pod uslovom da u prostor niko ne ulazi. Tretman dezinfekcije funkcioniše tako što preparat ubija viruse, bakterije i gljivice koje se nalaze na tretiranim površinama, a dejstvo se produžava tek onoliko dok se stvoreni film ne naruši ili dok aktivna materija ne ispari. U idealnim slučajevima, to je nekoliko sati i zato je tretmane potrebno ponavljati što češće. Obećavanje stanarima da tretman ima efekat sedam dana je izuzetno neodgovorno i potencijalno opasno, jer kod stanara može stvoriti lažnu sliku da su zaštićeni. To može dovesti do smanjene opreznosti i slabijeg poštovanja higijenskih mera, te, posledično, do prenošenja virusa i širenja epidemije“, navode u „Ciklonizaciji“.

Takođe pozivaju upravnike da dobro prouče uputstva preparata koje koriste, da postupaju odgovorno po pitanju koncentracija i mera tokom tretmana, kao ida stanarima daju tačne i proverene informacije.

Tretmani se izvode tako što operativci „Ciklonizacije“ idu od ulaza do ulaza po svim delovima grada – od centra prema obodima. Dezinfikuju se ulazi, gelenderi, holovi zgrada, hodnici, liftovi… Kada se završi dezinfekcija jednog kruga, ponovo počinje drugi po istom sistemu. Ova mera će biti na snazi dokle god bude bilo potrebe.

Ne dezinfikuju se cele zgrade, već samo prizemlje, ulaz i lift, kao najfrekventnija mesta.

Profesionalni upravnici se pozivaju da se priključe kako bi se ova akcija dodatno ubrzala. Na upravnike zgrada se takođe apeluje da se ne oslanjaju samo na mere dezinfekcije koje sprovodi Grad, već da paralelno organizuju pojačano održavanje higijene i dezinfekciju u zajedničkim prostorijama.

(021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga