Cigle, flaše i meci u Belfastu

Pro-britanske militantne grupe pokušavaju da za svoje ciljeve iskoriste nasilne sukobe u Belfastu koji su eskalirali tokom protekle četiri noći. Radi se o najtežim uličnim sukobima u Severnoj Irskoj od sporazuma iz 1998.

08. jan 2013

Neredi su počeli posle uglavnom mirnih demonstracija protiv odluke vlasti grada Belfasta da se smanji broj dana kada se britanska zastava ističe na zgradi gradske skupštine: umesto da se stalno vijori kao do sada, zastava će se isticati samo na nekoliko državnih praznika.

Pucnji na policiju

Belfast je bio poprište nasilnih sukoba tokom celog vikenda. U subotu se pucalo na policiju, 38-godišnji muškarac je uhapšen zbog pokušaja ubistva. Na policiju su bacane cigle i flaše.

Nemiri su zapravo počeli pre mesec dana, nakon što su gradske vlasti Belfasta odlučile da smanje broj dana kada se britanska zastava ističe na javnim zgradama, na oko 17 dana godišnje. Odluka je donesena nakon što su stranke unionista, koje podržavaju uniju Severne Irske sa Velikom Britanijom, na izborima u junu 2012. izgubile većinu u gradskoj skupštini.

„Odnos snaga u Belfastu se pomerio, sada imate ravnotežu između unionista i nacionalista“, kaže u intervjuu za DW Lijam Klark, politički urednik dnevnog lista „Belfast telegraf“ iz Severne Irske.

Nacionalisti su zahtevali da se zastava Velike Britanije potpuno skine sa javnih zgrada, ali su pristali na kompromis, da se ređe ističe. Unionisti su međutim lecima pozivali ljude na proteste. „Tako je sve počelo i stvari su vrlo brzo izmakle kontroli. Unionističke snage ubrzo više nisu mogle da se izbore sa situacijom“, objašnjava Klark.

Militantne grupe iskoristile proteste

Policija je saopštila da militantne pro-britanske grupe koriste ove proteste u svoje svrhe. Još u decembru, policija je optužila militantne grupe da su učestvovale u organizaciji i bile akteri prvog talasa nasilja. Nedavni napadi su to samo potvrdili.

„Po ovome se vidi da su oni iskoristili situaciju i okrenuli oružje na policiju“, izjavio je za radio Bi-Bi-Si Teri Spens šef policije u Severnoj Irskoj.

Hitno sastanak političkih stranaka

Politički čelnici osudili su najnoviji talas nasilja. „Teško nasilje, kojeg smo bili svedoci na ulicama istočnog Belfasta protekle tri noći, mora biti najoštrije osuđeno“, izjavio je Dejvid Ford, šef stranke Saveza. Fordova partija bila je jedna od onih koji podržavaju odluku da se smanji broj dana kada se zastava Velike Britanije ističe na javnim zgradama. Ford je istovremeno pozvao na hitan sastanak stranačkih čelnika koji bi trebalo da se održi već ove sedmice, i na kojem bi se pokazala odlučnost da se gradi zajednička budućnost.

Politički analitičar Lijam Klark naglašava da ovo ipak ne ugrožava mirovni sporazum koji je Severnoj Irskoj doneo mir posle decenija sukoba. „Malo smo zabrinuti što je u ovo uvučeno i katoličko-protestantsko pitanje, ali ne mislim da je mirovni proces je u opasnosti“, ocenio je Klark.

(Nina Haze/Dijana Roščić, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga