Ciganska posla za prava Roma

Zrenjaninski hip-hop dvojac, “Gipsy Mafia”, promovisao je svoj prvi album pod nazivom “Ciganska posla” koncertom u Kulturnom centru u Zrenjaninu. Reč je o bendu koji kroz muziku govori i položaju Roma i bori se protiv fašizma

05. feb 2013

Zrenjaninski hip-hop dvojac, “Gipsy Mafia”, promovisao je svoj prvi album pod nazivom “Ciganska posla” koncertom u Kulturnom centru u Zrenjaninu. Ovaj rep sastav, koji je nastao 2006. godine i koji čine dva brata, Skill i Buddy O. G, koristi muziku kao način da izrazi stavove o položaju Roma, fašizmu, svom odrastanju i okruženju.

Ferid Ajeti, poznat i pod nadimkom Skill, rekao je za Autonomiju da je prvi album napravljen po principu ‘uradi sam’ i da u sebi nosi svojevrsnu poruku, namenjenu svim Romima, ali i onima koji to nisu.

– Želeli smo da ukažemo da je škola najbolji izbor u životu i da bez obrazovanja nema budućnosti. I promene su moguće, samo je potrebno da se Romi sami pokrenu. Ciganske mahale u kojima živimo su naša realnost i niko se ne trudi da to popravi. To možemo jedino mi sami – objašnjava mladi muzičar, koji otvoreno priznaje i da je razočaran odnosom politike prema romskoj nacionalnoj zajednici.

– Dođu da posete naša naselja na svakih četiri godine. Otvore jedan toalet, obećaju asfaltiranje i komunalno uređenje, i misle da je to super i da ćemo mi svi da glasamo za njih. A onda, par dana pred izbore, dođu sa nekakvim paketima ili nam nude pare da bi nas potkupili. I onda ih nema narednih četiri godine. Zbog toga, na njihovu pomoć i ne računamo i ne glasamo uopšte. Znamo da sve moramo sami – kaže Emran Ajeti, kome je umetničko ime Buddy O.G.

Braća Ajeti kao primer nemara navode i da je jedino neasfaltiran deo ulice u kojoj oni žive, zajedno sa komšijama Romima, za razliku od ostatka u kojem živi neromsko stanovništvo. Napominju da su sami skupljali finansijska sredstva za asfaltiranje svog dela ulice, ali da za to nisu dobili dozvolu Grada. Devet meseci je bilo potrebno da bi dobili ulične bandere, koje su, kako kažu, na kraju, sami platili. Neprijatnost koju svakodnevno doživljavaju je i kada im neko stalno ‘diše za vratom’ u prodavnicama.

Gipsy MafiaOva dvojica mladića kroz svoju muziku poručili su Romima u Zrenjaninu da se ne predaju i da pronađu volju za promene, koja će im pružiti makar mogućnost izbora u životu.

– Naše pesme govore o životu, diskriminaciji, nemogućnosti da se nađe posao. Tražili smo odgovor zbog čega je tako teško zaposliti se i zbog čega je naša jedina šansa za zaradom skupljanje kartona. Jako je strašno gledati klince danas, koji ustaju oko četiri ujutro i idu da skupljaju karton, a onda idu u školu. To ne mora da bude tako. Zbog toga je simbolično i omot našeg albuma od kartona i zove se “Ciganska posla”, kako bismo isprovocirali reakciju – objašnjavaju Skill i Boddy O.G. i dodaju da naziv benda “Gipsy Mafia” ne označava da su oni gangsteri, već da su Romi kao velika familija u kojoj se svi međusobno pomažu.

Svojim prvim albumom poručili su svim svojim sugrađanima da je potrebno da i oni promene svoj odnos prema Romima, jer ‘izgled vara’.

– Njima poručujemo da Cigani nisu loši ljudi, nisu prljavi i nisu loši. Iza tog čoveka stoji težak život i treba svi zajedno da se potrudimo da promenimo sliku o nama i perspektivu koja se nudi.

Muzički dvojac ističe da je hip-hop bio logičan izbor, jer kroz ovaj žanr može puno da se kaže, ali isto tako napominju da u njihovoj muzici nema mesta za mržnju. Zbog toga su sa svojom pesmom “Pitaju šta hoćemo” učestvovali u projektu “Disk protiv fašizma”. Sama pesma govori o pritiscima društva da se ćuti, ali da je to zbog toga što istina boli, te da mladi neće pristati na ćutnju, uz poruku: “Mi smo revolucija”.

Bend “Gipsy Mafia” iza sebe već ima nekoliko nastupa u Zrenjaninu i Beogradu. Do sada su svoje pesme radili i snimali u, kako su rekli, ‘kućnoj produkciji’, a svoj prvi album su objavili uz pomoć zrenjaninske “Banathardkor zadruge”. Autori ističu pesmu “Zato što sam Rom” kao najdražu.

Žana Majski (Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga