CGV: Sve veći broj migranata trpi neki oblik nasilja u Subotici

Nadležni da zaštite migrante od poniženja, krađa i pretnji i da im pruže pomoć i obezbede tretman dostojan čoveka

08. jula 2015

Centar građanskih vrednosti (CGV) iz Subotice upozorio je danas da sve veći broj migranata trpi neki oblik nasilja u tom gradu.

Ta nevladina organizacija optužila je u saopštenju za javnost i pojedine gradske funkcionere za izjave koje podstiču netrpeljivost prema migrantima.

“Istovremeno, pojedini taksisti svakodnevno pljačkaju migrante tako što im, na primer, za vožnju od Subotice do Palića uzimaju i do 50 evra. Osim toga, migranti sa kojima smo razgovarali u protekle dve nedelje žalili su se da ih policijski službenici zastrašuju i da im, pod pretnjom da će ih odvesti u nekakve ‘kampove’, uzimaju novac i da se prema njima ponašaju grubo”, navodi se u saopštenju.

Centar građanskih vrednosti pozvao je i subotičke internetske medije da se pridržavaju novinarskog kodeksa i da u svojim izveštajima o migrantima ne koriste rasističke izjave.

Ta nevladina organizacija zatražila je od nadležnih organa da zaštite migrante od poniženja, krađa i pretnji i da im pruže pomoć i obezbede tretman dostojan čoveka.

“Pozdravljamo odluku lokalne vlasti da pomogne migrantima i da im u naredna dva meseca obezbeđuje pijaću vodu i vodu za kupanje. Ti ljudi su gladni i nemaju krov nad glavom, a grad i nadležni pokrajinski i republički organi bi mogli da nađu načina da im i u tom smislu pomognu”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga