CGV: Predsednik Opštine Kanjiža nastavlja sa linčom izbeglica

Nabavka posebnog autobusa za đake iz Kanjiže je zabrinjavajuća zbog svoje rasističke suštine.

27. avg 2015

Centar građanskih vrednosti iz Subotice osudio je danas izjavu predsednika Opštine Kanjiža da je zadovoljan što je ta kolalna samouprava nabavila autobus, kako se deca ne bi vozila u škole od 1. septembra zajedno sa izbeglicama i migrantima.

„Povodom izjave predsednika Opštine Kanjiža Mihalja Bimba da je zadovoljan što je izašao u susret roditeljima koji ne žele da im deca od 1. septembra do obrazovnih institucija i nazad putuju sa izbeglicama, izražavamo najdublje zgražavanje, jer se njom legalizuje sprovođenje volje naroda, poznatijom pod nazivom linč“, piše u saopštenju Centra.

Centar je upozorio da je današnja „predaja autobusa“, u kojima će učenici kanjiške opštine biti „zaštićeni od uticaja izbeglica“, zabrinjavajuća zbog rasističke suštine.

„Upozoravajuće je i to da niža tela države, kakva je lokalna samouprava, mogu nesmetano donositi odluku o tome ko u nekom prevoznom sredstvu može, a ko ne može putovati“, piše u saopštenju.

Centar građanskih vrednosti podsetio je predsednika opštine Bimba, da je istorija nedavno zabeležila sličnu pojavu „koja je bila poznata pod nazivom aparthejd“.

„Uskraćivanje određenih prava ljudima na osnovu boje kože, porekla, jezika, vere ili neke druge lične osobine je pojava koja sredinom tridesetih godina zabeležena i u Nemačkoj, a zbog koje je nekoliko godina kasnije izvesnih problema imao i dobar deo sveta“, navodi Centar.

Centar građanskih vrednosti pozvao je novinare da osude ovaj čin, a državne organe da se drže Ustava, koji svakom građaninu, bilo da je državljanin Srbije ili nije, garantuje slobodu kretanja bilo kojim prevoznim sredstvom.

„Pozivamo državne organe da svim dozvoljenim sredstvima spreče sprovođenje ove opake namere, a da protiv organizatora preduzme odgovarajuće zakonske mere“, apeluje se u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga