CGV: Predlaganje Matije Bećkovića za počasnog građanina je nastavak nacionalističke i ksenofobne ideje u Subotici

Potpuno obezvređivanje gradske nagrade

07. jul 2016

Subotičko udruženje građana Centar građanskih vrednosti (CGV) ocenilo je danas da u zemlji u kojoj je četnički pokret izjednačen sa antifašizmom i u gradu koji je ugošćavao ultrašoviniste kao što su Anto Đapić ili Baja Mali Knindža dodela zvanja Počasni građanin Matiji Bećkoviću predstavlja ne samo logičan nastavak trijumfalnog pira nacionalističke i ksenofobne ideje u Subotici, nego i potpuno obezvređivanje te nagrade.

Komisija za dodelu zvanja i priznanja u Subotici prihvatila je predlog da Matija Bećković bude proglašen počasnim građaninom tog grada na Dan grada početkom septembra, a o tome će se izjasniti i lokalna Skupština, koja bi trebalo da zaseda u utorak.

Subotički aktivisti su poručili da ih nije iznenadila, ali da ih je dodatno rastužila i zabrinula vest da je Komisija za dodelu zvanja i priznanja usvojila predlog Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga da Matija Bećković ove godine dobije zvanje Počasnog građanina Subotice.

„Upravo zbog nacionalizma i ksenofobije Subotica je postala grad sprdnje zbog više puta ponovljenih političkih kompromisa, prvo brukom oko dodele zvanja Počasni građanin Zvonku Bogdanu, a zatim i sramotom zbog nedodeljivanja istog, istina posthumnog, Radomiru Konstantinoviću. Izbor Matije Bećkovića za Počasnog građanina u tom smislu može se gledati i kao na veliku pobedu nacionalističke i ksenofobne ideje nakon privremenog poraza inicijative da gradska Fondacija za omladinsku kulturu ‘Danilo Kiš’ bude preimenovana u ‘Brana Crnčević'“, ističe se u saopštenju CGV.

Oni su dodali i da, iako se u obrazloženju odluke Komisije navodi da je pesničko stvaralaštvo Matije Bećkovića „prepoznato u Srbiji i inostranstvu“, ostaje potpuno nejasno čime je Bećković zadužio stanovnike Subotice da bi dobio njeno najviše priznanje.

„Niti je u njoj rođen, niti u njoj stvara ili je stvarao, niti je njoj posvetio deo svog opusa. Ono čime se građanska Subotica najmanje može ponositi, a uvereni smo i građanska Srbija, je bogat repertoar desničarske ideologije koju javno ispoveda budući dobitnik ovog zvanja“, piše u saopštenju CGV.

U njemu se ocenjuje i da je zastupanje ideje da u bukvare uđe da „nijedan Srbin nije digao ruku na Hitlerov pozdrav“ predstavlja blaćenje svih žrtava koje su život izgubile za vreme režima Dimitrija Ljotića, isto kao što se i srpske žrtve u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i nakon „Oluje“ besramno zloupotrebljavaju za zločine koje su i ime Srbije ili srpstva počinile vojne ili paravojne formacije nad nesrpskim stanovništvom u poslednjim ratovima.

Aktivisti su naveli i da, iako takvi ili slični stavovi nisu navedeni u obrazloženju za dodelu zvanja Počasni građanin, oni su odavno ugrađeni u lik i delo Matije Bećkovića, zbog kojih Centar građanskih vrednosti izražava čuđenje i zabrinutost što makar oni članovi Komisije koji drže do svog ugleda i kojima je stalo da najviše gradsko priznanje ne postane sinonim za laureate anahronizma nisu podneli ostavke.

„Istu vrstu odgovornosti Centar građanskih vrednosti ne traži od vladajuće koalicije u Skupštini grada, koja će se u utorak izjasniti o ovoj odluci Komisije, iz prostog razloga jer i sami u svom političkom delovanju zastupaju iste ideje kao i predloženi kandidat“, dodaje se u saopštenju CGV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga