CGV: Politički motivisane smene u Subotici

Na delu je politika sile i sirova politička volja

07. dec 2016

Centar građanskih vrednosti iz Subotice ocenio je danas da se u tom gradu lokalna vlast sprovodi politički motivisane smene u mnogim institucijama.

“Otkazivanjem projekcija filmova na Otvorenom univerzitetu zbog izložbe ‘Necenzurisane laži’, Srpska napredna stranka (SNS), još je jednom pokazala da joj je pravo jačeg osnovno načelo u kreiranju kulture ovog grada. Zbog te izložbe članovi Filmskog kluba onemogućeni su da puštaju filmove u maloj sali Otvorenog univerziteta, a da stvar bude još gora, čelni čovek ove kuće odbio je da se izjasni o detaljima koji su vezani uz ovaj događaj”, navodi se u saopštenju za javnost.

Centar građanskih vrednosti je podsetio da su SNS i Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na poslednjoj sednici Skupštine grada bez ikakvog obrazloženja smenili člana Saveta Međunarodnog filmskog festivala „Palić“ Zoltana Šifliša.

“To što pomenutom vladajućem političkom dvojcu imena članova Saveta poput glumice Mire Banjac, dugogodišnjeg direktora Jugoslovenske kinoteke Radoslava Zelenovića, reditelja Sabolča Tolnaija, glumca Branislava Lečića, scenariste Gordana Mihića i selektora Festivala Petra Mitrića – a koji su se usprotivili Šiflišovoj smeni – ne znači ništa, govori ne samo u prilog tome da je politika sile duboko zašla i u oblast kulture, nego pre svega o tome koliki su nivo i kulturni potencijali kadrova SNS-a i SVM-a”, piše u saopštenju.

Ta nevladina organizacija je ocenila da je “sirova politička volja” sprovedena i prilikom donošenja odluke o dodeli zvanja Počasnog građanina Subotice književniku Matiji Bećkoviću, pri čemu predlagači nisu podneli nijedan utemeljeni argument čime je ta osoba zadužila Suboticu i njene građane.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga