CG: Vlada vraća kredite tajkunima

U katastrofalnoj ekonomskoj situaciji crnogorska vlada još mora i da vraća kredite stranim tajkunima. Naime, kada su na naplatu došle garancije za kredit koji je od Dojče banke uzeo ruski tajkun Oleg Deripaska, vlast se našla u čudu.

02. feb 2012

Ukupna dugovanja za koja je crnogorska vlada bila žirant Deripaski, vlasniku najvećeg preduzeća u Crnoj Gori, Kombinata aluminijuma u Podgorici (KAP), iznose 132 miliona evra, što je čak 12 odsto godišnjeg budžeta Crne Gore!? Stoga i njeni čelnici kažu da to može dovesti do finansijskog kolapsa te zemlje.
Izlaz iz ove situacije je samo jedan: Crna Gora će morati ponovo da se zaduži. Već ovog meseca počeće pregovori sa MMF-om o uzimanju kredita, što je crnogorska vlada godinama ranije dobijala da uradi. Radije se zaduživala emitovanjem evroobveznica sa veoma visokim kamatama od oko osam odsto ili rasprodajom nacionalnih resursa.
Finansijski ekspert Zarija Perović kaže za DW da će sva ova zaduživanja ići na teret crnogorskih građana. „Vlast ne želi da odreši kesu kada su lekari u pitanju već se čitav zdravstveni sistem mora zadovoljiti povećanjem plata od deset evra, ali se zato odreši kesa za nečije korupcionaške radnje“, tvrdi Perović.
Iz opozicionog „Pokreta za promjene“ su davno podneli krivične prijave protiv najviših crnogorskih zvaničnika, uključujući i bivšeg premijera Mila Ðukanovića, za dešavanja u i oko Kombinata aluminijuma u Podgorici. Jer, upravo je Ðukanović sa Deripaskom 2005. godine, daleko od očiju javnosti, postigao sporazum o prodaji tog najvećeg preduzeća u Crnoj Gori.
Ali, Deripaska nije u proteklih sedam godina ništa investirao u KAP. Samo je izvlačio dobit kada su cene aluminijuma na svetskom tržištu bile visoke, koristio subvencioniranu energiju i raspustio većinu zaposlenih. Sada je konjuktura na tržištu slaba, smanjuju se kupovne kvote za aluminijum, pa je crnogorska vlada krenula u pregovore sa nekim kompanijama iz Indije oko uvođenja u KAP.

Korupcija najviših zvaničnika?
Pejović dodaje da je svakom jasno da je ugovor sa tim ruskim tajkunom bio koruptivni, monopolski i kolonijalni.
„Ako se uzme u obzir da je vlada davala garancije za KAP iako je bilo jasno da on na ovom nivou tehnološko-reprodukcionog lanca nije sposoban da te dugove otplati, odnosno vladu oslobodi plaćanja garancija, onda dolazimo do zaključka da je vlada izdala garancije pod pritiskom da će biti obelodanjena korupcija visokih funkcionera koji su sprovodili privatizaciju KAP-a. To je očigledno. Građani Crne Gore trebaju da plate novac koji je neko dobio u koruptivne svrhe. Nije teško pretpostaviti ko je to. Ali, to je samo tabu za državno tužilaštvo Crne Gore“, zaključuje Pejović.
U opoziciji procenjuju da je spornim ugovorom sa Deripaskom Crna Gora oštećena za najmanje pola milijarde evra.

(Dojče vele)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga