CG: Radnici izbacuju Ruse iz KAP-a

Sindikat KAP-a je poručio ruskim vlasnicima da od sutra ne dolaze na posao, jer u toj fabrici "više nemaju šta da traže".Sindikat je pozvao zaposlene da se sutra isprate "nepotrebnog i beskorisnog poslodavca na put".

15. feb 2012

Sindikat je najavio da će od sutra biti stopiran svaki izvoz, odnosno izlazak aluminijuma iz kruga fabrike, ali da će se proizvodnja nesmetano nastaviti.
Kombinatom aluminijuma Podgorica upravlja kompanija CEAC, na čijem je čelu ruski oligarh Oleg Deripaska.
Ruski poslodavac saopštio je ranije da nema novca za isplatu zarada radnicima KAP-a, dok je zaposlene upravne zgrade informisao da narednih dana ne dolaze na posao.
Iz Sindikata su dodali da će se proizvodnja nesmetano nastaviti, ali će se aluminijum skladištiti u krugu KAP-a. „Tako ćemo čekati rešenje nastale situacije i isplatu ličnog dohotka“, navodi se u saopštenju.
Sindikat je istakao da ruski poslodavci nisu pokazali bilo kakvo interesovanje za nabavku sirovina za nastavak proizvodnje.
KAP je pre najnovijih nevolja bio danima u žiži interesovanja crnogorske javnosti zbog toga što je vlada u Podgorici odlučila u četvrtak da preuzme 22 miliona evra kredita koji je kompanija uzela od Dojče banke.
Crnogorska vlada izdala je KAP-u ukupno 132 milion evra vredne garancije. Opozicija i nevladin sektor upozorili su da bi eventualno istovremeno aktiviranje svih tih garancija odvelo Crnu Goru u bankrot.
Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) primoran je da ugasi nekoliko ćelija Elektrolize nakon odluke o smanjenju potrošnje električne energije u Crnoj Gori, zbog čega će ta fabrika pretrpeti šetu, jer će morati da smanji obim proizvodnje.

(Portal Analitika)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Branik srBstva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga