CG: Privremena zabrana za sokove iz Srbije, BiH i Kosova

Sadržaji voćnih sokova ne odgovaraju deklaraciji

12. okt 2013

Crnogorsko ministarstvo poljoprivrede privremeno je zabranilo uvoz sokova pojedinih proizvođača iz Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH) i sa Kosova, jer sadržaj napitaka ne odgovara deklaraciji proizvoda, saopšteno je iz tog ministarstva.

Privremena zabrana odnosi se na srpske proizvođače „Vino župa“ i „Takovo“, na bosansku „Vita vitaminsku“ i kosovskog proizvođaca „Liberon“ iz Podujeva.

Ministar poljoprivrede Predrag Ivanović objasnio je na konferenciji za medije u Podgorici da sadržaji voćnih sokova navedenih proizvođača ne odgovaraju deklaraciji, čime se „potrošači u Crnoj Gori dovode u zabludu“.

Naveo je i da se na tržištu prodaju „nekonkurentni proizvodi koji utiču na njegov poremećaj mehanizmom nelojalne konkurencije“.

Ivanović je ukazao da su firme iz regiona čiji su proizvodi privremeno zabranjeni, ranije upozorene da usklade sadržaj sokova sa informacijama na pakovanju, te da je najavljeno da će, ako to ne učine, Crna Gora privremeno obustaviti uvoz njihovih proizvoda.

Analize sokova proizvođača iz Srbije, BiH i sa Kosova ukazale su na znatno manju količinu voća u sokovima od one koja je naznačena u deklaraciji.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga