Crna Gora: Predsjednik parlamenta vrijedi kao 20 penzionera

Pored najvećih plata u zemlji, poslanici Crne Gore sebi osigurali razne privilegije, mnogi tvrde ponajbolje u Evropi

12. mar 2017

U prošlom sazivu crnogorskog parlamenta među poslanicima bilo je 17 pravnika, 12 ekonomista, 21 inženjer, šest ljekara, nekoliko doktora nauka, od kojih dvojica doktori metalurgije.

Sada u poslaničkim klupama većinom sjede poslanici za završenim fakultetima društvenih nauka, a ima i univerzitetskih profesora, magistara, ljekara, donedavnih direktora. I četiri novinara.

Kad su nedavno objavljeni zvanični podaci o poslaničkim platama svakome je postalo jasno zašto su oni napustili svoje profesije i odlučili da zaplivaju u političkim vodama. Zvanično osnovna neto plata poslanika je 1.866 eura, plus razne beneficije kao dnevnice, službeni automobili, plaćeni telefonski troškovi i prevoz, odvojeni život ili smještaj u hotelu.

Prema zvaničnim podacima, u januaru je najveću platu imao predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović – 2.017 eura. Slijede poslanik Demokratskog fronta Branko Radulović sa 1.910 eura, pa poslanik DPS-a Miodrag Vuković sa 1.896 eura, potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović sa 1.836 eura, lider SDP-a Ranko Krivokapić primio je 1.784 eura.

Poslaničke plate su tri puta veće od prosječnih plata u državi. Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u januaru je, prema podacima statističkog zavoda Monstat, iznosila 511 eura.

Više od 4.000 penzionera prima manje od 100 eura, a 45.000 penzionera manje od prosječne penzije, koja iznosi 272 eura. Donedavni ministar finansija Radoje Žugić kazao je da više od polovine zaposlenih prima mjesečno manje od 250 eura neto. U Crnoj Gori blizu 79.000 građana prima socijalnu pomoć.

No, bez obzira na ovakvu poraznu socijalnu kartu Crne Gore, poslanici su sebi obezbijedili razne privilegije, mnogi tvrde ponajbolje u Evropi.

Zastupnici u penziju sa 50, ostali sa 67 godina

Pored pomenutih iznosa plata i beneficija, ima toga još. Prije osam godina poslanici tadašnjeg saziva Skupštine Crne Gore izglasali su zakon po kojem muškarci mogu ići u penziju sa 55 godina starosti, a žene sa 50 godina, s tim da imaju jedan poslanički mandat i bar jedan dan u drugom.

Ostali građani u penziju mogu da idu sa 67 godina starosti. Ustvari, moraju po zakonu.

Uz to, porodice poslanika mogu da primaju 85 odsto od posljednje plate poslanika i taj se zakon primjenjuje retroaktivno od 1990. godine. Poslanici imaju pravo i na otpremnine kad im istekne mandat, a platu mogu da primaju još godinu.

Ove godine isplaćuju se pune mjesečne plate plus puni dopinosi za 37 bivših poslanika. To je 703,5 hiljade eura godišnje neto plus 443 hiljade za doprinose. Ove godine oni će koštati poreske obveznike blizu 11 miliona eura.

Proteklih dana u Crnoj Gori organizovane su nekolike akcije prikupljanja novčane pomoći za liječenje troje djece u inostranim bolnicama. Nije zablježeno da se u njih uključio neki poslanik.

‘Ne želimo da se navikavamo na ovoliki iznos plate’

Međutim, njima su lekciju iz solidarnosti i humanosti održali poslanici opozicione stranke Demokrate Crne Gore, koji su januarskim platama pomogli renovranje osnovne škole u selu Stanjevića Rupa, nedaleko od Podgorice.

Prije toga predsjednik Demokrata Aleksa Bečić svoju prvu, januarsku poslaničku platu poklonio je jednoj siromašnoj majci sa četvoro djece.

“Pošto svi mi u Demokratama dijelimo dosta sličan sistem vrijednosti, u kojem humanost, solidarnost i saosjećajnost zauzimaju centralno mjesto, istim motivima bili su vođeni i ostali poslanici Demokratske Crne Gore, koji su odlučili da pomognu onima kojima je potrebna pomoć. Škola u Stanjevića Rupi bila je u izuzetno lošem stanju, učenici su učili u jako lošim uslovima i mi smo poželjeli da to promijenimo, kako bi i ta škola bila prijatno mjesto za sve njene đake”, kaže Boris Bogdanović, generalni sekretar Demokrata.

Ova partija ima slogane kao što su „Pobjede, a ne podjele“ i „Da dijelimo, a ne da se dijelimo“, i, kako kaže Bogdanović, usmjerena je na drugog, “koji je, u našem slučaju, uvijek građanin – brat, prijatelj, komšija koji zaslužuje našu pomoć u svim prilikama”.

A ko bi povjerovao u naše slogane ako ne bismo bili spremni da sada, kada smo već došli u takvu priliku, sa drugima podijelimo elementarne probleme koje stvara socio-ekonomska situacija u kojoj živimo i ako ne bismo pomogli onima kojima je to najpotrebnije, pita se Bogdanović.

“Mi ne želimo da se navikavamo na ovoliki iznos plate zato što se plašimo da bismo, ako već uđemo u tu zonu, u nekom trenutku lako mogli da zaličimo na naše prethodnike na crnogorskoj političkoj sceni. Najgore što može da nam se desi jeste da postanemo ljudi koji se grčevito drže za fotelje i privilegije. To je nešto što nikako ne bismo voljeli”, uvjerava Bogdanović.

Poslanici Demokrata poručilu su da će nastaviti da svoje poslaničke plate ulažu tamo gdje je najpotrebnije.

Protest majki

Inače, poslanici opozicionih partija bojkotuju sadašnji saziv parlamenta odlučni da u tome istraju dok se ne ponove parlamentarni izbori održani 16. oktobra prošle godine i dok sudski epilog dobije tzv. državni udar pokušan na dan tih izbora.

Iz najveće vladajuće stranke Demokratske partije socjalista Mila Đukanovića prije neki dan izračunali su da opozicioni poslanici više od 120 dana ne dolaze na svoja radna mjesta i prozvali ih da primaju plate za nerad.

Po Zakonu o radu onaj ko se tri dana neopravdano ne pojavi na poslu automatski dobija otkaz. Da to važi za poslanike, onda bi opozicionim davno bile uručene radne knjižice, a možda bi se mnogi našli na evidenciji biroa za zapošljavanje. Od rada se ne pretržu ni oni iz vladajućih partija.

A kad je riječ o poslanicima njih ovih dana često pominju i majke sa troje i više djece, koje danonoćno po drugi put protestvuju ispred zgrade crnogorskog parlamenta u Podgorici. Razlog: Skupština je u januaru, bez opozicije, usvojila izmjene zakona kojima su, ljetos izglasane naknade za majke sa troje i više djece, smanjene sa 336 264 eura, odnosno sa 192 na 144.

Nadokande su smanjene, kako je objašnjeno, zato što u državnom budžetu nema para. Za smanjenje nadoknada majkama glasali su i poslanici koji su prije nekoliko mjeseci izglasali te nadoknade.

Poslanici su prošle godine odbili prijedlog da se djeci, čiji roditelji ne rade, isplaćuje dječiji dodatak od 19 eura mjesečno. Opet da se uštedi u budžetu.

Predsjedniku smanjili platu za 17 eura

Uzgred da kažemo da je ovih dana objavljeno da sto privatnika za poreze duguju čak 63,6 miliona eura. I firma donedavnog premijera Mila Đukanovića dugije za porez više od 30.000 eura, a Đukanović je nedavno javno obećao da će taj dug – platiti.

Da se valjda vlastima ne bi prigovaralo da ne štede, Vlada je prošlog četvrtka odlučila da zaposlenim u javnom sektoru smanji plate za čitavih jedan odsto! Tako će predsjednik države biti zakinut za 17 eura, predsjednik Vlade za 16, a ministri za po 14 eura.

“Po osnovu plata državnim službenicima i namještenicima, a koje su i onako prednjačile u odnosu na prosjek iz struke, država godišnje troši 47 milona eura. Kada se tome dodaju plaćanje telefonskih računa, korišćenje službenih vozila, dnevnice, troškovi za reprezentaciju onda je taj iznos veći od svih ušteda koje se planiraju ostvariti kroz restrikcije primanja najranjivijih slojeva”, kaže povodom pomenute odluke Vlade Čedomir Radičević, ekonomski analitičar.

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su u martu prošle godine Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, prema kojem su plate funkcionerima i službenicima povećane i do 16 posto.

Tog mjeseca predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću plata je povećana za 738 eura, tako da mu je za april is­pla­će­no 2.423 eura.

Pre­mi­je­ru je april­ska plata iznosila 2.222 eura ili u bru­to iz­no­su 3.397 eura. Vla­di­nim funk­ci­o­ne­ri­ma pla­te za april bile su ve­će od mar­tov­skih i za pre­ko 1.000 eura. U međuvremenu, do prošlog četvrtka, ti iznosi nisu mijenjani.

Ima se može se, što bi rekli Podgoričani.

(Veseljko Koprivica,  Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga