CG: Poziv na štrajk zbog napada na novinare

Udruženje novinara Crne Gore poziva na generalni štrajk nakon napada na Lidiju Nikčević, dopisnicu lista Dan iz Nikšića

05. jan 2014

Udruženje novinara Crne Gore pozvalo je predstavnike crnogorskih medija da se ujedine u osudi nasilja nad novinarima i da nakon božićnih praznika organizuju generalni štrajk uz zahtjev da bude zaustavljeno gušenje novinarskih i ljudskih sloboda.

Iz Udruženja je saopšteno da su zaprepašteni brutalnim napadom na dopisnicu lista Dan iz Nikšića Lidiju Nikčević i pozvali nadležne državne organe da hitno otkriju i kazne nalogodavce i napadače.

Nikčević je napadnuta sinoć oko 19 sati ispred dopisništva Dana u centru Nikšića, kada je maskirani napadač više puta udario palicom po glavi.

Ona je zbrinuta u bolnici, ali nije životno ugrožena.

Nikčević je, iz bolničkog kreveta, ovako opisala napad: „U tom momentu sam samo vidjela zamah desnom rukom palice koja se savila na lijevoj polovini moje lobanje. Povukao me je za torbu. Treći udarac sam osjetila po desnoj strani lobanje. U tom momentu sam počela da pozivam upomoć. Torba nije bila motiv, jer šta će nekome, ako sam ja imala možda 70, 80 ili 100 evra u novčaniku, ne – taj neko me ne bi udarao tako, manijački, da baš tako kažem, manijački po glavi, jer o tome svjedoče i nalazi ljekara. Ja imam, kako mi je doktor rekao, 15 kopči na glavi.“

Brojni napadi na novinare

„Ovo je još jedan u nizu primjera da ne živimo u slobodnom društvu, gdje su izgleda novinari krivi za sve, dok kriminalci i razni polusvijet bivaju zaštićeni u samo deklarativnom procesu za slobodno i demokratsko društvo u Crnoj Gori“, rekao je potpredsjednik Udruženja Ranko Pavićević.

Prema njegovim riječima, nadležni u Crnoj Gori, nakon svih prebijanja, prijetnji, šikaniranja, terorističkih napada, pa čak i ubistava novinara, ne shvataju da je slobodna javnost krvotok modernog društva.

„Ne shvataju i da su nam na putu evropskih integracija neophodni profesionalni, odgovorni i slobodni mediji i novinari i da je istina krajnji cilj njihovog rada“, rekao je Pavićević.

On je podsjetio na uzaludna reagovanja protiv sve učestalijih napada na novinare u Crnoj Gori i na, kako je rekao, inertni i neodgovorni odnos nadležnih državnih organa u otkrivanju nalogodavaca i počinilaca.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič izjavio je danas da je sloboda medija značajan segment ljudskih prava i da će svako zastrašivanje ili napad na novinare biti tretirani krajnje negativno u okviru pregovora o pridruživanju EU.

Istakao je da svi stari i noviji slučajevi prijetnje i nasilja moraju biti temeljno istraženi, a počinioci krivično gonjeni.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga