CG: Neredi na protestu u Podgorici, Mandić priveden

Ispred zgrade Skupštine Crne Gore, tokom protesta nekoliko hiljada građana, došlo je do nereda, a policija je privela lidera opozicionog Demokratskog fronta, Andriju Mandića

24. okt 2015

Ispred zgrade Skupštine Crne Gore, tokom protesta nekoliko hiljada građana, došlo je do nereda, a policija je privela lidera opozicionog Demokratskog fronta, Andriju Mandića.

Nakon pokušaja predstavnika Demokratskog fronta koji su organizovali demonstracije da uđu u zgradu parlamenta što im policija nije dozvolila, predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić im je, naglasivši da ne smije biti nikakvog razbijanja barijera, predložio da uđu na sporedni ulaz što su oni odbili.

Poslanici DF-a su, potom obavijestili javnost da više ne uspijevaju da stupe u kontakt sa Krivokapićem kome su nakon toga dali rok od 10 minuta da im se javi i da nijesu sigurni koliko će još biti u stanju da drže masu pod kontrolom.

Po isteku roka, demonstranti su na policijski kordon bacali flaše, kamenice, baklje i petarde i srušili dio zaštitne ograde.

Policija je, u odbrambenom položaju odgovorila suzavcem i šok bombama nakon čega su se okupljeni razbježali.

Televizija Crne Gore je objavila da je grupa demonstranata sa kapama-fantomkama krenula ka zgradi Vlade, ali su jake policijske snage raspoređene oko svih važnih državnih institucija.

Policijska akcija još uvijek traje, a prema nezvaničnim informacijama, nekoliko policajaca je povrijeđeno.

Vlada Crne Gore je objavila na Twitter profilu da su demonstranti „brutalno napali policiju“, te objavila video.

Neredima je prethodilo obraćanje predstavnika opozicionog Demokratskog fronta građanima koji su se okupili na protestu koji obezbjeđuju jake policijske snage.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić je za Radio Antena M u međuvremenu rekao da je Andriji Mandiću saopštio da je moguće da poslanici Fronta u Skupštinu uđu na sporedan ulaz kao što ovih dana ulazi i predsjednik Skupštine, ako treba i sa njim, ali da ne smije biti nikakvog razbijanja barijera.

Krivokapić je saopštio da nikakvog pomena prelazne Vlade nije bilo u tom razgovoru.

Demokratski front je apelovao na Vašington i Brisel da utiče na organizovanje slobodnih i poštenih izbora.

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević je saopštio zahtjev opozicije:

„Poručujemo Milu Đukanoviću i Ranku Krivokapiću da imaju 45 minuta da odgovore na naše mirne demokratske govore, i prihvate formiranje prelazne vlade i organizivanje prvih fer i poštenih izbora.“

Predrag Bulatović je rekao da očekuje da Krivokapić napusti Vladu do isteka roka i poručio da nema povlačenja.

Skup koji je počeo na glavnom gradskom trgu, karakteriše šarenolika ikonografija.

Demonstranti su nosili crnogorske, srpske, bošnjačke ali i stranačke zastave među kojima je i zastava Srpske radikalne stranke, a dio okupljenih je pjevao kosovske pjesme.

Neposredno prije početka protesta bačeno je nekoliko kamenica ka Ambasadi Albanije pri čemu je napravljena manja materijalna šteta.

U međuvremenu su reagovali Vlada Crne Gore i ministar vanjskih poslova Albanije Ditmir Bušati koji su osudili večerašnje kamenovanje ambasade Albanije u Podgorici.

Prema nezvaničnoj policijskoj procjeni, protestu je prisustvovalo oko 4.500 građana, dok su medijske procjene da ih je bilo više od toga.

(Esad Krcić, Slobodna Evropa / Foto: Srđan Janković)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga