CG: CPC nije takozvana crkva

Crnogorski zvaničnici poručili da u podnesku Srbije, kojom se ta država pridružila Srpskoj pravoslavnoj crkvi u tužbi protiv Crne Gore za povraćaj imovine pred sudom u Strazburu, ima nekoliko “neprihvatljivih konstatacija”.

19. nov 2011

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je da se Crnogorska pravoslavna crkva ne može nazivati takozvanom, jer se time vređaju prava pripadnika te crkve.

U intervjuu za Televiziju Al Džazira Balkan, Vujanović je rekao da je u podnesku Srbije, kojom se ta država pridružila Srpskoj pravoslavnoj crkvi u tužbi protiv Crne Gore za povraćaj imovine pred sudom u Strazburu, ima nekoliko “neprihvatljivih konstatacija”.
Vujanović je dodao da “vrlo podržava” ocenu premijera Igora Lukšića, nakon poslednjeg sastanka sa srpskim kolegom Mirkom Cvetkovićem, da podnesak i konstatacije u njemu nisu u funkciji bliskih odnosa dve države.
”To su konstatacije da je CPC takozvana, čime u suštini vernike te crkve označavate takozvanim vernicima, što faktički znači povredu verskih prava onog ko pripada toj crkvi. CPC ima onu poziciju koju ima sa aspekata kanonskog prava i ustrojstva, ali morate da poštujete ono što je pravo vernika Crnogoraca koji pripadaju toj crkvi”, rekao je Vujanović, prenose podgoričke „Vijesti“.
Crnogorski predsednik je naglasio da država treba da poštuje kanonsko pravo i ustrojstvo i da on to uvek čini.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga