CG: Budući pravnici ne znaju za ratne zločine

Istraživanje među studentima prava u Crnoj Gori pokazalo da ih većina nije upoznata sa zločinima koji su se u toj zemlji desili 90-ih godina

17. apr 2014

Studenti pravnih fakulteta u Podgorici nisu upoznati sa ratnim zločinima koji su se dogodili na prostoru Crne Gore tokom 90-tih godina, pokazalo je istraživanje Građanske alijanse (GA), provedeno u martu ove godine među studentima prava tri crnogorska univerziteta, javlja Anadolija.

Rezultati istraživanja su pokazali da 44 posto budućih pravnika nije odgovorilo na pitanje: „Šta je po vama suočavanje sa prošlošću?“.

Dvadesetpet posto ispitanih studenata na to pitanje dalo je neozbiljne odgovore, poput pisanja citata pjesama.

Iz Građanske alijanse su poručili da to pokazuje da koncept suočavanja s prošlošću, koji, između ostalog, uključuje i akademski odnos prema tom pitanju, nije blizak studentima, kao i da značajnom broju njih nije važan.

Ratni zločini van edukativnog sistema

Alijansa je studente pitala jesu li nekada čuli da je na prostoru Crne Gore počinjen neki ratni zločin.

„Čak 51 odsto studenata nije čulo da je počinjen neki ratni zločin. Ovo pokazuje da studenti prava nijesu upoznati sa zločinima na prostoru Crne Gore“, saopćeno je iz Građanske alijanse na današnjem objavljivanju rezultata ispred zgrade Vrhovnog državnog tužilaštva.

Na pitanje koji su to ratni zločini za koje ste čuli da su počinjeni u Crnoj Gori, studenti su u veoma niskom procentu odgovorili Bukovica, Morinj i deportacija Bošnjaka.

„Obrazovni sistem ne edukuje studente prava o ratnim zločinima“, poručili su iz Alijanse.

Na pitanje jesu li u dosadašnjem školovanju bili upoznati sa ratnim zločinima u Crnoj Gori, 76 posto ih je reklo da tokom školovanja nije upoznato sa ratnim zločinima u Crnoj Gori“, saopćili su iz Građanske alijanse.

Istraživanje je obuhvatilo 220 studenata.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga