Četvorici pripadnika Srbske časti zabranjen ulazak u BiH

Četvorici pripadnika organizacije „Srbska čast“ sa sedištem u Nišu od danas je zabranjen ulazak u B…

16. jan 2018

Četvorici pripadnika organizacije „Srbska čast“ sa sedištem u Nišu od danas je zabranjen ulazak u BiH, preneo je sarajevski portal Žurnal.

Prema pisanju tog portala, bezbednosne agencije proglasile su ih opasnošću po nacionalnu bezbednost, a odluka o stavljanju na takozvanu „crnu listu“ biće dostavljena Graničnoj policiji BiH koja bi ubuduće trebalo da brine da čelnici „Srbske časti“ ne pređu državnu granicu.

Zabrana ulaska u BiH se, prema informacijama Žurnala, odnosi na predsednika „Srbske časti“ Bojana Stojkovića, potpredsednika te organizacije za Srbiju Dušana Belesina, šefa za bezbednost i protokol ljudstva Mirka Đurđevića, kao i „glavnog čoveka za menadžment“ Sašu Arsića.

Svi oni su bili su prisutni u sali Narodne skupštine Republike Srpske kada su Veterani RS, na čijem čelu je Duško Vukotić, predsednika „Srbske časti“ Bojana Stojkovića proglasili počasnim predsednikom Udruženja „Powers“ Republike Srpske.

Žurnal je naveo da je Vukotić bio organizator sastanka ruskog generala Valerija Kaljakina, predsednika udruženja „Naslednici pobede“, s potpredsednikom Narodne skupštine RS Nenadom Stevandićem koji je, prema navodima portala, predstavnicima „Srbske časti“ omogućio korišćenje skupštinske sale u decembru prošle godine.

Tada je u sali parlamenta bio prisutan i Igor Bilbija, predsednik ogranka ove organizacije u RS.

Bilbija je ranije dva puta hapšen zbog veza s organizovanim kriminalom kojim se bavila porodica pravosnažno osuđenog Milorada Milakovića, koji je iz BiH pobegao u Srbiju.

Londonski list Gardijan je pre nekoliko dana, pozivajući se na pisanje portala Žurnal, kao i na podatke obaveštajne agencije u BiH, preneo tekst u kojem je naveo da je organizacija „Srbska čast“ paravojna jedinica, koja se vojno obučava u Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga