Četiri vojvođanska mesta traže nove vozove za Bačku

Uskoro bi iz Rusije trebalo u Srbiju da stigne dvanaest železničkih kompozicija, a čelnici Sente, Kanjiže, Čoke i Subotice zatražili su tri nove železničke kompozicije sa dizel motorima. Zvaničnici iz Beograda još nisu odgovorili na ovaj zahtev.

04. avg 2011

Čelnici četiri vojvođanska mesta zatražili su od direktora javnog preduzeća Železnice Srbije uvođenje tri nove železničke kompozicije sa dizel motorima u saobraćaj na severu pokrajine. Predsednici opština Senta, Kanjiža i Čoka Aniko Širkova, Mihalj Njilaš i Predrag Mijić, kao i gradonačelnik Subotice Saša Vučinić, ocenili su da je sadašnja situacija u železničkom saobraćaju na severu Bačke neodrživa, da su kvarovi sve češći, a vozovi kasne, ili polasci izostaju.
Uskoro bi iz Rusije trebalo u Srbiju da stigne dvanaest železničkih kompozicija, a čelnici četiri lokalne samouprave smatraju da bi delimični razvoj železničkog saobraćaja u pokrajini trebalo obezbediti zahvaljujući tim novim vozovima. Problemi u železničkom saobraćaju u Bačkoj prvenstveno su izraženi na linijama Subotica-Sombor, Subotica-Senta-Čoka-Kikinda, kao i Subotica- Horgoš-Kanjiža, a teškoća ima i na liniji između Subotice i Segedina. Poslednje razvojno unapređenje u Železnicama Srbije bilo je inače pre pet godina, a odnosilo se na gradove Niš i Zaječar.
Mihalj Njilaš rekao je za današnji „Mađar so“ (Magyar Szo) da bi iz Rusije u Srbiju uskoro trebalo da stigne dvanaest železničkih kompozicija sa dizel motorima, a da je već ranije bilo obećanja da će ovog puta Vojvodina moći da računa na modernizaciju. „Kada su Železnice Srbije prošle godine izradile razvojni plan za ovu godinu, u njega je prema mojim saznanjima bilo uključeno da će sve nove kompozicije iz Rusije doći u Vojvodinu. U međuvremenu se to nekako izgubilo iz razvojnih planova, jer je u južnijim delovima zemlje planirana raspodela prouzrokovala veliko nezadovoljstvo. Izmenu plana uočili su u vojvođanskom delu Železnica Srbije i zbog toga se obratili Kanjiži, odnosno u još tri grada i odlučili smo da zajednički zahtevamo od Železnica Srbije da od 12 novih kompozicija tri pripadnu severu Bačke, koji bi saobraćali umesto šinobusa“, rekao je Njilaš.
Zvaničnici iz Beograda još nisu odgovorili na ovaj zahtev čelnika četiri lokalne samouprave, iako je on upućen još pre dva meseca. „Poznato je da je naša železnička mreža u veoma lošem stanju, decenijama nije bilo razvoja, a ni održavanje nije onakvo kakvo bi trebalo da bude. Šine na linijama Subotica-Horgoš, Subotica- Kanjiža i Subotica-Senta postavljene su još u vreme Austrougarske monarhije. Ovde saobraćaju stari šinobusi, koji su takođe u lošem stanju“, tvrdi čelnik opštine Kanjiža.
Aniko Širkova je navela da su od železničara iz Vojvodine obavešteni da je i pored teške ekonomske situacije poslednjih godina ipak bilo modernizacije železnice u drugim regionima Srbije, a da je jedino Vojvodina u tom pogledu ostala zanemarena. „Prema tim informacijama, Železnice Srbije nova dobra ne raspodeljuju ravnomerno“, kazala je Širkova za „Mađar so“.

(Madjar So)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga