Četiri slučaja tuberkuloze u mestu Sutjeska

Preduzete su dodatne mere za sprečavanje daljeg širenja ove bolesti

30. nov 2013

U mestu Sutjeska u opštini Sečanj zabeležena su četiri slučaja tuberkuloze, od kojih je dvoje dece, potvrdio je lekar lokalne zdravstvene ambulante Miodrag Grbić.

Njemu su se na pregled javile dve osobe sa visokom temperaturom i iskašljavanjem krvi, što su jasni simptome ove opasne i zarazne bolesti, preneo je lokalni sajt www.jasatomic.org.

,,Pacijenti su se javili na pregled kada je bolest već uzela maha i oni su momentalno upućeni na dalje lečenje u bolnicu u Zrenjaninu’’, rekao je doktor Grbić.

Kako su naveli iz Centra za socijalni rad u Sečnju, jedna od zaraženih, pacijentkinja T.P. je bila u seksualnom kontaktu sa značajnim brojem ljudi i moguće je da se zaraza prenela.

Ona je zarazila i svoje dvoje dece, a Centar za socijalni rad je tim povodom procenio da se o deci nije adekvatno brinula, te joj je oduzeto roditeljstvo i poslata je na lečenje, koje je prvo odbijala.

,,Deca su sada na lečenju odvojena od majke, a za njih će se kasnije pronaći odgovarajuća hraniteljska porodica’’, izjavila je direktorka Centra za socijalni rad Milimirka Antić.

Kako je javljeno iz lokalne ambulante, preduzete su dodatne mere za sprečavanje daljeg širenja ove bolesti, a na građane se apeluje da obrate pažnju na simptome u svojoj okolini i da to prijave svom lekaru.

Tuberkuloza je zarazna bolest koja se preko bakterije prenosi vazduhom. Zarazu prenose najčešće već zaražene osobe kada kašlju ili govore u blizini druge osobe. Od momenta zaraze do pojave prvih simptoma prođe od 4 do 12 nedelja. Najčešći simptomi tuberkuloze su visoka temperature, pojava krvi u ispljuvku, noćno znojenje, gubitak apetita, mršavljenje i opšti osećaj slabosti.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga