Četiri hiljade kilometara za dobar dokumentarac

Priča počinje u Portugalu, a svaka zemlja kroz koju Milan prođe imaće svog predstavnika. Putovanje završava u Vojvodini, u svom rodnom Titelu.

20. maj 2013

Mladi novosadski novinar Milan Lisica krenuće na put biciklom dugačak 4.000 kilometara, s ciljem da snimi dokumentarni film „Bicikli pričaju priče“ (Bikes Tell Stories), koji je, kako je objasnio, zamišljen da prenese poruku nade i avanturističkog duha.

Lisica je za portal Autonomija ispričao da će na put krenuti 21. juna u Portugaliji. On će voziti kroz Španiju, Francusku, Italiju, Sloveniju, Austriju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, sve do Srbije, gde će putovanje završiti u svom rodnom Titelu.

“Biciklizam sam otkrio pre šest godina i od tada aktivno vozim. Do tada sam samo vozio kraće deonice, a onda sam odvozao rutu od Titela do Kotora, i to je bila magična avantura. Jednostavno, dok se okreću točkovi pod mojim nogama ja dobijam ideje i imam osećaj kako svet postaje zeleniji oko mene i da ja tome doprinosim. Vožnja bicikla me je dovela i do ideje pravljenja dokumentarca o ljudima koji dele istu strast kao i ja”, rekao je Lisica za portal Autonomija.

Na svom putu Lisica će snimati dokumentarni film o ljudima koji su strastveni biciklisti sa inspirativnim pričama koje gledaoce mogu inspirisati da život gledaju pozitivnije.

“Do ideje sam došao tako što sam hteo da napravim dokumentarac posvećen biciklizmu, ali da bude drugačiji i prikaže biciklizam kroz različite ljude. Strast ka biciklizmu kod svakog od junaka je drugačija, svaka priča je izvanredna, a svaki pojediniac koga sam odabrao moze da bude dokumentarac za sebe. Dokumentarac će nositi univerzalnu poruku strasti ka biciklzmu, želje, avanture, iskustva, promene, nadanja, upoznavanja i svega onoga što čovek otvorenog pogleda može da ugleda”, rekao je Lisica.

photo izdvojenaPriča počinje u Portugalu, gde će junaci dokumentarca biti Ana i Aleks – par koji dvadeset godina nije vozio bicikle i onda je odlučio da krene na vožnju koja se završila posle godinu i po dana i 15.000 pređenih kolimetara. Dok su putovali pomagali su ljudima po selima u svakodnevnim radovima, volontirali na raznim projektima, kampovali u šumama, upoznavali kontinent otvorenog srca i širokog osmeha.

Među ostalim pričama u dokumentacu naći će se i slovenački biciklista Marko Baloh, koji je kao dete imao astmu i niko nije verovao da može da se bavi sportom, ali je tokom karijere postavio 14 svetskih rekorda.

Jedan od junaka dokumenarca je i Stefan Brandl iz Austrije, koji je je jednog dana dao otkaz, seo na bicikl i krenuo da vozi kroz svet, a posle 11.000 kilometara stigao je do Šri Lanke, gde je našao sirotište kojem je donirao novac.

Biciklističku priču iz Francuske predstaviće dve porodice, koje su sa decom, ne starijom od tri godine, pre nekoliko godina krenule na jednogodišnje putovanje Azijom. Deca su se vozila u prikolicama koje su roditelji zakačili za bicikle i tako su prešli 7,000 kilometara. Kako bi podelili svoju sreću i strast ka biciklizmu, dok su putovali organizovali su cirkuske predstave na biciklima za lokalnu decu Azije.

Lisica je najavio i priču koja ostavlja bez daha, ali i nadahnjuje i motiviše, a radi se o Aleksandru Vukovu, biciklisti iz Srbije, koji je u ratu izgubio nogu, ali nikada nije prestao da vozi.

“Hendikep ga nije nimalo usporilo. On je motivisao mnoge, koji su na neki način ostali uskraćeni za nešto, da jaka želja sve može. Da bi motivisao ostale sa još jednim biciklistom sa invaliditetom vozio je do Grčke i prešao 1.200 kilometara”, kazao je Lisica.

Pored ovih priča intervjue će dati i Manel Ibars, akrobata na biciklu iz Španije, zatim Siniša Glogoški iz Hrvatske, Tihomir Dakić jedan od najvećih promotera biciklizma u Bosni, a najavljena je i inspirativna priča iz Italije, koja je za sada ostavljena da bude iznenađenje.

Na jednom delu putovanja Lisici će se pridružiti i njegova devojka, brat i prijatelji, a svaki od biciklista koji će svoju priču ispričati u dokumentarcu će voziti sa njim jedan deo puta.

Lisica je na internetu pokrenuo kampanju promocije i sakupljanja sredstava za izradu dokumantarca„Bicikli pričaju priče“. Svakome ko podrži projekat Milan će posvetiti jedan dan vožnje.

“Ova internet kampanja je jedan novi, moderan i u svetu sve popularniji vid ostvarivanja kreativnih ideja. Nekada su velikoposednici podržavali kreativne projekte, a sada bilo ko kome se svidi ideja može da da svoj doprinos. Ova kampanja je moderna mecena. Svakome ko podrži projekat ja ću posvetiti jedan dan vožnje, voziću za njega i u dokumentarcu će biti spomenut”, kazao je Lisica.

Projekat „Bicikli pričaju priče“ i mogućnost da podrže ovaj poduhvat donacijama svi zainteresovani mogu da pronađu na internetu i to na sledećim linkovima: gogetfunding i rockethub.

Maja Leđenac (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga