Češka Vlada podnijela ostavku

Vlada je podnijela ostavku pošto joj je prošle sedmice izglasano nepovjerenje u Parlamentu, nakon samo mjesec dana na vlasti

14. avg 2013

Češka Vlada, sa ekonomistom Jirijem Rusnokom na čelu, podnijela je danas ostavku pošto joj je prošle sedmice izglasano nepovjerenje u Parlamentu, nakon samo mjesec dana na vlasti, izjavio je glasnogovornik češkog premijera.

Premijer je ostavku podnio predsjedniku Milošu Zemanu, a Vlada će ostati na dužnosti kao prelazna, moguće još nešto više od dva mjeseca, dok političke stranke ne postignu dogovor o održavanju prijevremenih izbora najesen, prenosi Reuters.

Donji dom češkog Parlamenta izglasao je u petak nepovjerenje Vladi premijera Rusnoka, saveznika predsjednika Miloša Zemana.

Političke turbulencije

Protiv njegovog kabineta izjasnilo se 100 poslanika, dok je podršku dobio od 93 poslanika.

Prema važećem zakonodavstvu, da bi Parlament izglasao povjerenje, potrebno je da to podrži više od polovine prisutnih poslanika.

Vlada sa Rusnokom na čelu imenovana je 10. jula, a prema zakonu morala je u roku od 30 dana „proći“ glasanje o povjerenju u Parlamentu.

Prethodni premijer Češke Petr Nečas je 17. juna podnio ostavku na mjesto premijera i šefa partije, poslije višednevnih političkih turbulencija zbog korupcijskog skandala i zloupotrebe položaja u koji je umiješana šefica njegovog kabineta Jana Nađova.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga