Češka: Tehnička vlada opstala iako nije dobila poverenje

Predsednik neće imenovati novog premijera dok tuzilaštvo ne napravi pomak u istrazi korupcionaške sprege lobista i političara tokom prethodne vlade desnice i centra bivšeg premijera Petra Nečasa

07. avg 2013

Tehnička, prelazna vlada Češke, premijera Jiržija Rusnoka nije večeras, kako se i očekivalo, dobila poverenje Poslaničkog doma Skupstine Češke, ali predsednik Češke Miloš Zeman ostaviće je da vlada u ostavci.

Predsednik neće imenovati novog premijera dok tuzilaštvo ne napravi pomak u istrazi korupcionaške sprege lobista i političara tokom prethodne vlade desnice i centra bivšeg premijera Petra Nečasa.

Protiv poverenja prelaznoj, činovničkoj vladi, glasalo je 100 poslanika, dok su 93 poslanika od 200 koliko ima donji dom češkog parlamenta, glasala za poverenje. To su bili poslanici opozicione levice – Češke socijaldemokratske stranke i nereformisanih komunista, ali uz poslanike bivšeg partnera u Nečasovoj koaliciji, stranku Javne Stvari i nesvrstane poslanike opozicija nije imala dovoljno da nadglasa većinu desnice i centra protiv vlade.

Predsednik Miloš Zeman je danas na početku višečasovne rasprave o činovničkoj vladi iznenadio poslanike i bivše vladajuće koalicije i opozicije kada je kazao da ako Rusnok ne dobije poverenje za svoju vladu, neće imenovati novog premijera sve dok tužilaštvo istražuje korupcionašku spregu privrednika i lobista s političarima iz bivše Nečasove vlade.

Zbog afere s mogućom korupcijom bivših poslanika Nečasove Građanske demokratske stranke, u šta je umešana i ljubavnica bivšeg premijera i dugogodišnja šefica njegovog kabineta Jana Nađova, Petr Nečas je sredinom juna podneo ostavku, a sa njim je automatski pala vlada.

Predsednik Zeman je danas ponovo objasnio da je činovničku vladu imenovao zato što se istraga vodi o zloupotrebi u vreme prethodne vlade, te ne bi bilo u redu da imenuje praktično istu vladu, samo s drugim premijerom.

Naglasio je takođe da je Češka socijaldemokratska stranka koja je pobedila na izborima pre tri godine, ali je prešla u opoziciju, odbila da sada formira vladu i zahtevala je hitne prevremene izbore.

„Istraga postepeno razotkriva spregu nekih političara i političkih struktura sa takozvanim tajkunskim mafijama. Uveravaju me da će se istraga završiti za nekoliko nedelja i, verujte mi, čak i da me razapnete na točak za mučenje, tokom tih nekoliko nedelja neću imenovati nikakvog premijera“, rekao je poslanicima Zeman.

Po Ustavu, šef države nakon izbora ili pada prethodne vlade ima dva pokušaja da imenuje novog premijera koji zatim traži poverenje parlamenta, dok u trećem pokušaju da se formira vlada premijera predlaže predsednik donjeg doma parlamenta.

Zeman je rekao da će do kraja istrage zemlju voditi vlada premijera Rusnoka, čak i ako bude u ostavci, a da će, ukoliko se parlament odluči za vanredne izbore, i stranke se dogovore da raspuste Poslanički dom, nakon izbora mandat za sastav vlade poveriti lideru pobedničke stranke, ko god da to bude.

Imenovanje činovničke vlade na čelu sa svojim bliskim saradnikom, bivšim ministrom finansija Jiržije Rusnokom, protiv volje parlamenta – iako Zeman formalno nije preduzeo nijedan korak koji ne bi bio u skladu sa Ustavom, izazvalo je duboke podele u parlamentu i unutar stranaka, zato što poslanici nisu u stanju da usvoje jasan stav da li da sačekaju redovne izbore u proleće iduće godine, ili da hitno raspuste Poslanički dom.

Politička kriza u Češkoj se tako produbila i za sada je neizvesno da li će se naći neophodnih 120 od 200 poslanika koliko ima Poslanički dom, da se raspusti i da se u roku od 60 dana ipak održe vanredni izbori.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga