Češka nudi utočište Soroševom Centralno-evropskom univerzitetu

Ćeška država mogla bi da ponudi kao novo sedište CEU veliki barokni kompleks nekadašnjih kasarni u centru Praga

05. apr 2017

Češki vicepremijer i ministar finansija Andrej Babiš ponudio je utočište Centralnoevropskom univerzitetu (CEU) američkog milijardera i filantropa Džordža Soroša koji je nakon novog zakona o stranim univerzitetima nepoželjan u Budimpešti a pomoć nudi i češki Univerzitet u Olomoucu.

„Jedna od najboljih škola u Evropi, CEU, moraće da se zatvori. Zar ne bi trebalo da im pomognemo ovde u Pragu? Rado ću o tome pregovarati“, poručio je na Tviteru Babiš pošto je madjarski parlament izglasao zakon kojim se reguliše status 28 stranih univerziteta koji je, kako se tvrdi, da je uperen upravo protiv Sroševog CEU.

Babiš je naišao na pozitivne reakcije u vladi a za današnje Hospodaržske novini rekao je da bi češka država mogla da ponudi kao novo sedište CEU veliki barokni kompleks nekadašnjih kasarni u centru Praga koji država ne koristi i bez uspeha pokušava da proda a CEU bi mogao da ga renovira i preseli se u Prag.

„Borba da CEU ostane u Budimpešti još uvek nije izgubljena. Još uvek postoji šansa da će tamo ostati. Ali ako bi morala da se seli ponudili smo joj mogućnosti i u Olomoucu“, kazao je za Lidove novini rektor Univerziteta Palackog u tom gradu na jugoistoku Češke Jaroslav Miler.

Sorošev CEU je već imao sedište u Pragu od 1991. do 1996. godine ali zbog sporova sa tadašnjim predsednikom češke vlade, Vaclavom Klausom, preselio se u Budimpeštu.

Češki mediji upozorili su, medjutim, da bi i sa češkim zakonima CEU mogao da ima probleme, zato što je Češka nedavno menjala Zakon o univerzitetima i nakon izmena takodje traži da strani univerzitet ili fakultet školuje studente ne samo u Češkoj, već i u matičnoj zemlji, što CEU u SAD ne čini.

CEU trenutno pohađa 1.400 studenata iz 108 zemalja a madjarski premijer Orban, i sam Sorošev stipendista, već duže vreme optužuje američkog milijardera da pokušava da utiče na madjarsku politiku a njegov univerzitet da ima neopravdanu prednost nad ostalim stranim univerzitetima u Madjarskoj.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga