Češka i Austrija žele svoje policajce na granici Mađarske sa Srbijom

"Mađarskom trasom u Austriju stižu hiljade izbeglica. Zato je potrebno da se pošalju policajci na mađarsko-srpske granice i u regione gde su potrebni"

27. jula 2015

slike_srbija_5_azilantiČeška i Austrija planiraju da pošalju svoje policajce i mešovite austrijsko-češke patrole na granicu Mađarske sa Srbijom i u Makedoniju da pomognu tamošnjim vlastima u suzbijanju nelegalne migracije i priliva izbeglica koje u Evropsku uniju stižu balkanskom trasom, dogovorili su se danas u Mikulovu austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl Lajtner i češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec.

„Osnova rada mešovitih patrola je borba protiv kriminala u pograničnim oblastima i borba protiv šverca ljudi. Kada pogledamo ovih deset godina, saradnja češke i austrijske policije je veoma uspešna. To savezništvo Češke i Austrije nema samo regionalni značaj već bi moglo da pomogne u rešavanju problema izbeglica u Mađarskoj, Srbiji i Makedoniji“, kazala je novinarima nakon susreta sa češkim kolegom austrijska ministarka.

Johana Mikl Lajtner je upozorila da u Austriju nelegalni imigranti stižu upravo preko te tri zemlje.

„Mađarskom trasom u Austriju stižu hiljade izbeglica. Zato je potrebno da se pošalju policajci na mađarsko-srpske granice i u regione gde su potrebni“, kazala je Johana Mikl Lajtner.

„Češka je ponudila Mađarskoj i opremu i novac. Od avgusta je trebalo da na mađarskoj granici sa Srbijom patrolira i dvadeset čeških policajaca ali Mađarska je projekat obustavila. Krajem jula o tome će razgovarati šefovi policija zemalja Evropske unije“, rekao je Hovanec.

Češki ministar izjavio je da je takodje u okviru suzbijanja nelegalne migracije potrebno izvršiti zajednički pritisak na zemlje EU iz kojih dolaze izbeglice, pre svega na Italiju.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga