CeSID: Reformisati izborno zakonodavstvo

Reformisati izborni sistem u pravcu veće personalizacije i geografske reprezentativnosti, kao i jačanja veze između birača i izabranih predstavnika

03. juna 2016

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) je, povodom konstituisanja novog saziva Skupštine Srbije, ukazao je na potrebu reforme izbornog zakonodavstva u cilju unapređenja izbornog procesa i sprečavanja nepravilnosti koje su obeležile izbore od 24. aprila.

Ta organizacija je u saopštenju ocenila danas da je potrebno reformisati izborni sistem u pravcu veće personalizacije i geografske reprezentativnosti, kao i jačanja veze između birača i izabranih predstavnika, „čime će se podstaći njihova odgovornost i transparentnost u radu“.

Prema navodima CeSID-a, izbornu administraciju treba profesionalizovati i obezbediti njenu nezavisnost, dok zakonska i podzakonska rešenja u pogledu nadležnosti pojedinih institucija i rokova treba usaglasiti kako bi se izbegle kontradiktornosti u postupanju i odlučivanju.

„Potrebno je unapređenje izborne komunikacije kroz pripremu regulative koja na jasan i koherentan način uređuje obavezu svih medija u izbornom procesu uz pun angažman kontrolnog tela za elektronske medije u pogledu monitoringa medijskog izveštavanja i izricanja sankcija“, stoji u saopštenju.

Ukazujući na propuste u vezi biračkog spiska, CeSID je pozvao na poboljšanje komunikacije različitih državnih institucija u pogledu vođenja tog spiska, na umrežavanje baza i formiranje jedinstvene baze podataka.

CeSID je predložio i da se odredbe Zakona o političkim strankama usaglase sa procesom proglašavanja izbornih lista uz preporuku da stranke koje već imaju registrovani status ne budu u obavezi da svaki put prikupljaju potpise.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga