Česi i Slovaci noćili napolju da pomognu beskućnicima

Česi u osam gradova, a Slovaci u Bratislavi proveli su ovu noć na ulici da pomognu pred predstojeću zimu beskućnicima i upozore da je potrebno prikupiti pomoć za njih

23. nov 2013

Česi u osam gradova, a Slovaci u Bratislavi proveli su ovu noć na ulici da pomognu pred predstojeću zimu beskućnicima i upozore da je potrebno prikupiti pomoć za njih.

U Homutovu na severu Češke „Noć napolju“ organizovalo je udruženje građana Kuprospehu a pre nego što se petoro odvažnih uputilo sa kartonima umesto dušeka da traži prenoćište pod zvezdama žitelji Homutova mogli su da se uključe u debate, upoznaju životne priče beskućnika i donesu toplu odeću.

„Pomalo simbolično smo odabrali prolaz kod većnice ali uglavnom iz praktičnih razloga. Tu ne duva vetar. Nadam se da će se činovnici kada krenu na posao zaustaviti da nam ponude čaj i pitaju kako smo a da nam se možda pridruže naredne godine“, kazao je češkom radiju jedan od organizatora kampanje pomoći beskućnicima, Martin Straka.

Češki ured za statistiku procenio je na osnovu anketa prilikom popisa stanovništva 2011. godine da u Češkoj ima oko 11.500 beskućnika, najviše u Moravsko-šlezijskom regionu na Istoku zemlje, gde na ulici živi preko 2.500 ljudi i u Pragu gde ih je preko 1.200.

Preovlađuju muškarci a žena je svega 21 odsto. Najčešće žrtve zime u Češkoj su upravo beskućnici koji se nisu sklonili u neki od brojnih azila.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga