Ceo Balkan na konferenciji u Sarajevu

„Postignut je dogovor sa svim stranama oko učešća na konferenciji posvećenoj Zapadnom Balkanu“, izjavio je španski šef diplomatije Migel Anhel Moratinos

11. maja 2010

„Postignut je dogovor sa svim stranama oko učešća na konferenciji posvećenoj Zapadnom Balkanu“, izjavio je španski šef diplomatije Migel Anhel Moratinos. Pored predstavnika EU, očekuje se i učešće SAD, Rusije i Turske.
Predsedavajući Saveta ministra Evropske unije, ministar spoljnih poslova Španije Migel Anhel Moratinos naglasio je da je najavljena konferencija posvećena zemljama Zapadnog Balkana, koja bi trebalo da se 2. juna održi u Sarajevu, dobro pripremljena, kao i da je postignut dogovor da se sastanak održi po „Gimnih formuli“.
„To je formula o kojoj je postignut dogovor sa svim stranama. To će biti velika konferencija koja će omogućiti da se svede bilans svega što je učinjeno posle samita EU-Zapadni Balkan koji je održan pre deset godina u Zagrebu. Istovremeno razmotriće se i budućnost odnosa zemalja Zapadnog Balkana i EU“, rekao je Moratinos.

Na „Balkanskoj konferenciji“ EU, SAD, Rusija i Turska

Šef španske diplomatije posebno je naglasio važnost da se konferencija organizuje uz učešće svih relevantnih aktera. „Mi želimo da na konferenciji učestvuju ne samo 27 zemalja Evropske unije, već i SAD, Ruska Federacija i Turska, kako bismo zajednički doprineli stabilnosti i garantovali budućnost celom region Zapadnog Balkana. Verujem da je najbolji doprinos španskog predsedavanja EU Zapadnom Balkanu upravo ta konferencija u Sarajevu”, rekao je Moratinos.
Španski ministar izjavio je da očekuje da će se raditi na stvaranju uslova za dalji napredak i međusobno poštovanje zemalja Zapadnog Balkana, koje su opredeljene za regionalnu integraciju i nastavak puta ka EU.

Pozitivan bilans španskog predsedavanja za Zapadni Balkan

Migel Anhel Moratinos smatra da je bilo je onih koji su početkom godine, kada je Španija stala na čelo EU, sumnjali u rešenost španskog predsedavanje da se posveti pitanima Zapadnog Balkana. Nešto manje od dva meseca pre kraja španskog predsedavanja Unijom, Moratinos zaključuje:
„Na kraju ljudi će moći da sude da pozitivan bilans španskog predsedništva Evropskoj uniji predstavlja i napredak i predanost koji su ostvareni u postizanju stabilnosti i evropske perspektive celog Zapadnog Balkana.”

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga