Cenzolovka: Smenjen urednik RTV Pančevo Milakov, kampanja protiv Živkovića njegov lični čin

Pravnu pomoć pred sudovima Nenadu Živkoviću obezbedilo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine

29. nov 2019

Zbog priloga emitovanih 5. i 6. juna, u kojima je pančevački novinar Nenad Živković ponovo nazvan “lažnim novinarom”, “promoterom nasilja”, “opsesivnim materijalistom”, “učenikom špijuna”, smenjen je Miroslav Milakov, glavni i odgovorni urednik RTV Pančevo, piše danas portal Cenzolovka.

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) na redovnoj sednici 15. novembra izrekao je treću meru upozorenja ove godine Radio-televiziji Pančevo zbog objavljivanja niza uvreda na račun novinara Nenada Živkovića, zbog čega je on podneo tužbu protiv ovog medija.

Tatjana Cuk, zakonska zastupnica RTV Pančevo, priznala je na sednici Saveta da je povreda učinjena i rekla da je Milakov smenjen te da su prilozi bili “njegov lični čin”.

U odluci REM-a navodi se da je, kao i prethodna dva puta, emiter povredio odredbe Zakona o elektronskim medijima i Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga.

Savet je kao posebno otežavajuću okolnost uzeo stepen učestalosti ponavljanja radnji kojima se povređuju zakonske obaveze, kao i to da je Nenad Živković i ranije u programima emitera pominjan u negativnom kontekstu.

Emiteru je naloženo da obezbedi istinitost izveštavanja, da omogući licu o kojem piše da odgovori, te da se obaveže da neće dozvoliti prikazivanje jednostranih napada na lica, niti voditi dugotrajne ili ponavljane kampanje bez novih podataka koji bi opravdali ponovno izveštavanje o istoj ličnosti.

Naloženo im je i da meru upozorenja objave u televizijskom programu, i to narednog dana od prijema rešenja i još jednom istog dana – i tekstualno i usmeno. Na sajtu RTV Pančevo mera upozorenja nije objavljena, mada dve prethodne jesu, navodi Cenzolovka.

Pravnu pomoć pred sudovima Nenadu Živkoviću obezbedilo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

(Autonomija, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga