Centralizacija je pljačka

Iza centralizacije krije se najobičnija pljačka

25. nov 2011

Nenad Živković iz Kancelarije Nacionalnog saveta za decentralizaciju izjavio je da nacionalna strategija za decentralizaciju nije doneta jer ne postoji politički konsenzus o tome. Živković je sinoć na tribini u Sremskoj Mitrovici rekao da se Nacionalni savet za decentralizaciju poslednji put sastao u aprilu 2010. godine.

Prema njegovim rečima, istraživanja javnog mnenja su pokazala da građani podržavaju proces decentralizacije, iako postoji velika pojmovna „zbrka” oko toga šta je zapravo decentralizacija. „Decentralizacija je proces od kojeg zavisi nivo kvaliteta života svakoga od nas u svakodnevom životu”, kazao je Živković.

Sociolog Mirko Đorđević ocenio je da oni koji drže moć u Srbiji zapravo ne žele proces decentralizacije, jer žele da zadrže svoje pozicije. „Da su strukture u Beogradu na vreme rezonovale na pravi način, ne bismo došli ni u ovu situaciju sa Kosovom, koja je bukvalno katastrofalna”, ocenio je Đorđević. On je okarakterisao kao „apsurdne” najave proglašenja nezavisnosti severa Kosova. „To bi značilo ne samo otcepljenje od Albanaca, nego i od Srbije. I ko će takvu tvorevinu da prizna? Srbija neće”, rekao je Đorđević.

On je nazvao besmislenim optužbe za seperatizam kada je Vojvodina u pitanju i rekao da Vojvodina ima tradiciju dugačku od više od 250 godina da uživa privilegiju da bude pokrajina. Đorđević je ocenio da Srbija liči na „balkansku lađu u oluji”. „Ova naša lađa pluta, nema nikoga za kormilom i ona ne zanima nikoga, čak ni gusare, jer su ovi domaći već obavili posao”, naveo je Đorđević.

Književnik Laslo Vegel rekao je da je decentralizacija zapravo pitanje kako građani na najbolji način mogu da kontrolišu vlast. „Očito je da preko centralističkog modela građani ne mogu kontrolisati vlast”, ocenio je Vegel. Prema njegovim rečima, u Srbiji su na delu „divlji kapitalizam i prvobitna akumulacija kapitala”, što vodi velikom socijalnom raslojavanju, koje na kraju može da proizvede i veliki socijalni bunt u društvu.

Novinar Teofil Pančić rekao je da se i južno od Beograda, a ne samo u Vojvodini, sve češće čuje rečenica: „Sve nam uze Beograd!” On je ocenio da je još uvek na delu „teror nacionalne i centralizovane države”, čija je osnovna ideja da se upravlja iz jednog centra, a svaka drugačija inicijativa se označava kao „bauk separatizma”.

Pančić je rekao da iza svega u stvari stoji pljačka. „Iza današnje pljačke stoji pljačka iz ratnih devedesetih godina. Većina današnjih tajkuna zapravo se formirala tokom devedesetih godina uz blagoslov Miloševića”, ocenio je Pančić.

Tribinu je organizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodina uz podršku američke fondacije NED.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga