Centar živeti uspravno traži sredstva za opstanak više programa

Posledica nebrige gradskih vlasti

06. maja 2014

Centar Živeti uspravno iz Novog Sada apelovao je danas na javnost da pomogne opstanak ove organizacije koja se bavi pružanjem podrške osobama sa invaliditetom.

Centar je u saopštenju za javnost naveo da hitno treba da obezbedi sredstva u iznosu od 80.000 evra i objasnio da je reč o manjku koji je nastao zbog nedovoljnih uplata iz gradskog budžeta u prethodne tri godine.

Nedovoljno sredstava je uplaćivano za personalnu asistenciju osobama sa invaliditetom, vršnjačko savetovalište za decu i mlade sa invaliditetom i aktivnosti Programa za pristupačnost i Programa za jednakost u javnom govoru.

„Moramo da pronađemo rešenje do 16. maja“, naveo je Centar i dodao da se sredstva mogu uplatiti na žiro-račun koji je istaknut na internetskoj stranici organizacije (http://www.czuns.org/).

Centar Živeti uspravno najavio je da će gradskim vlastima u Novom Sadu pružiti podršku da do kraja ove godine svoju Odluku o socijalnoj zaštiti usklade sa Pravilnikom o bližim uslovima i standardima usluga socijalne zaštite i da svojim godišnjim budžetom za 2015. godinu predvidi 0,1 odsto budžeta za usluge personalne asistencije osobama sa invaliditetom.

Na taj način bi, kako se objašnjava, između 40 i 50 punoletnih, društveno aktivnih građana imalo kontinuirano uslugu personalne asistencije, koju trenutno, zbog manjka novca, imaju samo četiri osobe sa invaliditetom.

Centar Živeti uspravno je naveo da planira da započne mali posao kako bi ubuduće
izbegli sličnu situaciju, kao i da pokrene lokalnu fondaciju za podršku punoj primeni Međunarodne konvencije o pravima osoba sa invaliditetom.

Centar Živeti uspravno obeležio je juče i Evropski dan samostalnog života. Na taj dan 1990. godine održano je 50 protesta širom Evrope u cilju traženja i promocije prava na samostalni život.

(Autonomija) 

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga