Centar Živeti uspravno traži pravo na samostalni život

Zahtevi upućeni Pokrajinskoj vladi i gradskoj vlasti

05. maj 2015

Centar „Živeti uspravno“ apelovao je danas na Skupštinu Vojvodine i Pokrajinsku vladu da se u svojem radu sa lokalnim samoupravama zalažu za uvođenje servisa personalnih asistenata i da podstiču stvaranje pristupačnog okruženja za sve, saopšteno je danas iz Centra.

Ta organizacija je, povodom Evropskog dana samostalnog života, ocenila i da je potrebno procentualno više sredstava odvajati za pristup javnim uslugama, koje omogućavaju samostalni život u zajednici, obrazovanje i zapošljavanje pod opštim uslovima, nasuprot rezidencijalnim i posebnim.

Centar „Živeti uspravno“ je, dodaje se, tražio od čelnika Novog Sada da podrže započet proces izmene Odluke o socijalnoj zaštiti grada. U saopštenju se poručuje i da se očekuje da će ta izmena biti završena do jeseni, jer je to jedini način da se obezbedi trajnost i održivost usluge.

„Takođe, čekamo preliminarne rezultate konkursa Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu za ovu godinu za organizacije koje pružaju posebne oblike socijalne zaštite“, piše u saopštenju.

Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije obeležiće Evropski dan samostalnog života različitim akcijama i sastancima sa donosiocima odluka u osam gradova Srbije. Ta organizacija je odštampala knjižicu „Rušenje mitova o samostalnom životu“, koju je prošle godine objavila Evropska mreža za samostalni život (ENIL).

Evropski dan samostalnog života obeležava se po drugi put, po odluci Evropske mreže za samostalni život, u znak sećanja na protestni marš koji je pre 25 godina organizovan u više od 50 gradova Evrope. Učesnici su tada tražili i promovisali prava na samostalni život.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Opus
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga