Centar Živeti uspravno podseća na Evropski dan samostalnog života

Situacija u Novom Sadu bolja nego prethodnih godina, ali je još puno posla preostalo

05. maja 2018

Centar Živeti uspravno iz Novog Sada saopštio je danas, povodom 5. maja – Evropskog dana samostalnog života, da bi se punom primenom člana 19. Međunarodne konvencije o pravima osoba sa invaliditetom stvorile države i lokalne zajednice u kojima bi svi imali mogućnost gde, kako i s kim će živeti i obavljati sve svoje životne aktivnosti i poslove.

“To je jedini održiv vid izjednačavanja mogućnosti za sve građane i građanke”, naveo je Centar Živeti uspravno u saopštenju za javnost.

Podsetili su da su na današnji dan pre 29 godina, u 50 gradova Evrope, ljudi protestovali za ostvarivanje prava na samostalni život osoba sa invaliditetom, uz personalnu asistenciju kome je ona potrebna.

Pre 10 godina Centar Živeti uspravno je pokrenuo servis personalne asistencije u Novom Sadu, koji je još uvek u pilot fazi i finansira se projektno.

Ta organizacija je najavila da će u ponedeljak biti potpisan ugovor s Gradskom upravom za socijalnu i dečju zaštitu za organizaciju usluge personalne asistencije za tri osobe na 12 meseci i za dve na šest meseci, a najavljeno je i da će kroz drugi konkurs biti odobreno za još desetoro korisnika.

“Situacija je neuoporedivo bolja od prethodnih godina, jer će ove godine biti stvoreni formalni uslovi da usluga bude dostupna građanima i građankama Novog Sada, ali je i pred Gradom i pred pokretom još dosta poslova i razumevanja pune odgovornosti svih aktera”, piše u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga