Centar Živeti uspravno: Obezbediti stabilno finansiranje usluge personalne asistencije

"Neophodno je da se iz budžeta Novog Sada izdvaja minimalno 0,1 odsto godišnje za pomoć osobama sa invaliditetom"

08. nov 2018

Obezbeđivanje usluge personalne asistencije za osobe sa invaliditetom konstatno je ugroženo zbog neizvesnosti u njenom finansiranju, pa mnogi korisnici ove usluge neretko prolaze kroz pravi horor, upozorio je danas Centar Živeti uspravno iz Novog Sada.

U saopštenju Centra, povodom deset godina od pokretanja servisa personalne asistencije za osobe sa invaliditetom u Novom Sadu, ukazuje se da je ova usluga mnogima neophodna kako bi imali uslove za samostalan život u zajednici, ali da je ključni problem u neadekvatnom sistemu finansiranja, zbog čega se zalažu da se za ovu namenu iz budžeta Novog Sada izdvaja minimalno 0,1 odsto godišnje.

Centar navodi da u Srbiji većina gradova i opština ovu uslugu obezbeđuje tenderski, tako što sredstva izdvajaju direktno iz lokalnog budžeta, ili projektno, ali pri čemu iznos raspoloživih sredstava zavisi od priliva od igara na sreću, a novac se odobrava u toku kalendarske godine sa neizvesnim ishodom do kraja konkursa, ili kroz programe gradskih, pokrajinskih i republičkih javnih radova koji traju od četiri do šest meseci.

„To, zbog neizvesnosti, ugrožava sve strane u procesu i na terenu za pružaoce i korisnike usluge neretko podseća na horor film“, ističe se u saopštenju.

Pored toga, kako se dodaje, u gradovima u kojima ovu uslugu organizuju centri za samostalni život, među kojima je i Novi Sad, održan je kontinuitet usluge, kojom se korisnicima vidljivo menjaju životne prilike.

Centra podseća da je pre 10 godina na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu održana obuka za prvu grupu potencijalnih korisnika usluge personalne asistencije u saradnji sa Centrom za samostalni život osoba sa invaliditetom, a neposredna povod bio je da se jednoj devojci iz Subotice omogući da upiše studije matematike u Novom Sadu.

Navodi se da su u to vreme sredstva za ovu uslugu za troje studenata i tri zaposlene žene sa invaliditetom odobrili pokrajinski sekretarijati za obrazovanje i za privredu, te da je pet godina kasnije Gradska uprava za socijalnu i dečju zaštitu Centru odobrila prva sredstva za pilotiranje ove usluge za 10 korisnika u Novom Sadu, što se nastavilo i kasnije.

Međutim, kako se ukazuje, od 2012. godine, smanjuju se sredstva za ovu namenu, kao i broj korisnika.

„Razlozi za ovakve okolnosti su projektno finansiranje usluge koja je namenjena punoletnim, društveno aktivnim osobama sa invaliditetom koje ostvaruju pravo na tuđu negu i pomoć i koja je osobama koje je koriste potrebna svakodnevno. Grad je od 2009. do 2017. za ovu namenu izdvajao 2-3,8 miliona dinara, što je pokrivalo godišnje troškove rada od 3 do 5 asisteata“, navodi se u saopštenju.

Ove godine, dodaje se, kroz dva konkursa iz sfere socijalne zaštite, izdvojeno je više novca – nešto manje od osam miliona dinara, što je omogućilo povećanje broja korisnika.

Centar Živeti uspravno podseća da njihov cilj da se za ovu namenu iz budžeta Novog Sada izdvaja minimalno 0,1% godišnje, što bi omogućilo da uslugu koristi 40 korisnika 20-40 sati mesečno.

U saopštenju se podseća da je usluga personalne asistencije, prema Međunarodnoj konvenciji o pravima osoba sa invaliditetom, namenjena svim osobama sa invaliditetom kao preduslov za samostalni život u zajednici, te da se Međunarodni pokret za samostalni život zalaže za to da sredstva za nju budu direktno usmeravana korisnicima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga