Centar Živeti uspravno: Obezbediti asistenciju za sve osobe sa invaliditetom kojima je potrebna

“Radićemo dok svih 3.000 stanovnika Novog Sada, koji sada imaju naknadu za tuđu negu i pomoć kao vid direktnog plaćanja, ne budu mogli da koriste asistenciju"

02. dec 2018

Centar Živeti uspravno iz Novog Sada izrazio je danas očekivanje da će sledeće godine biti promenjeno zakonodavstvo u Srbiji te da će na taj način biti unapređena usluga asistencije osobama sa invaliditetom.

“Radićemo dok svih 3.000 stanovnika Novog Sada, koji sada imaju naknadu za tuđu negu i pomoć kao vid direktnog plaćanja, ne budu mogli da koriste asistenciju, tehnološka sredstva ili pomagala koja su nam potrebna da živimo samostalno i time imamo osnovni preduslov da izgradimo pristupačan grad”, navela je ta organizacija u saopštenju za javnost povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, koji se obeležava 3. decembra.

Centar Živeti uspravno je naveo da je od presudnog značaja da se u tom pogledu osigura puno i ravnopravno učešće osoba sa invaliditetom u svim sferama društva i stvori okruženje jednakih mogućnosti.

Izrazili su žaljenje jer se servis personalne asistencije u Novom Sadu još uvek projektno organizuje i finansiran je lutrijskim sredstvima, odnosno iznosom koji se ne može predvideti pre završetka dva konkursa Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu svake godine.

Druga mogućnost, definisana Zakonom o socijalnoj zaštiti, jesu javne nabavke, koje su mnogo transparentnije i finansiraju se direktno iz gradskih i opštinskih budžeta.

“Međutim, u većini slučajeva, najniža cena jedini je kriterijum da određeni licencirani pružalac usluge bude odabran. Korisnici ne biraju način na koji će se usluga pružati”, piše u saopštenju za javnost.

Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom je “Osnaživanje osoba sa invaliditetom i obezbeđivanje inkluzivnosti i jednakosti”.

Ova tema se fokusira na osnaživanje osoba sa invaliditetom za inkluzivan, nepristrasan i održiv razvoj predviđen u Agendi za održivi razvoj do 2030. godine.

Agenda 2030 zalaže se za princip “ne izostavljati nikoga” i predstavlja plan delovanja međunarodne zajednice prema mirnom i prosperitetnom svetu, gde se kao osnovni princip primenjuje dostojanstvo pojedinca i ravnopravnost među ljudima, što prožima tri pravca delovanja Ujedinjenih nacija: razvoj, ljudska prava i mir i bezbednost.

U Ujedinjenim nacijama u narednih 12 godina u fokusu je inkluzivni razvoj.

“UN će ulagati u razvoj kapaciteta i podrške osobama sa invaliditetom, da se svojim delovanjem uključe u inkluzivan razvoj i da svi zajedno, između ostalog, stvaramo pametne gradove izgrađene tako da sve bude pristupačno svima i bezbedno za sve. Jako je važno da svaki naš postupak, sve što radimo i gradimo budu pristupačni i uključivi ako želimo da budemo deo ovog procesa”, naveo je Centar Živeti uspravno u saopštenju za javnost.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga