- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Centar Živeti uspravno: Novi Sad da finansira personalnu asistenciju

Centar Živeti uspravno iz Novog Sada, koji se zalaže za prava osoba sa invaliditetom, pozvao je danas gradske vlasti u Novom Sadu da više učestvuju u finansiranju usluge personalne asistencije za osobe sa invaliditetom u tom gradu.

“Nadamo se da će ovo biti poslednja godina neizvesnosti, s obzirom na to da se većina gradova koji uslugu finansiraju ove godine opredelila za direktno umesto projektnog finansiranja”, navela je u saopštenju za javnost predsednica tog udruženja Milica Mima Ružičić-Novković.

Navela je da su prošle godine uslugu personalne asistencije koristile samo četiri osobe, uključujući i nju, a Grad je pokrio troškove do septembra, dok su oktobarska i novembarska plata zaposlenima na pružanju usluge personalne asistencije i iskustvene podrške isplaćene 14. februara 2018, zahvaljujući podrši organizacije “Rekonstrukcija ženski fond“.

“Istovremeno, radimo na prikupljanju dodatnih sredstava za ovu godinu, jer bi prekidanje pune asistencije za korisnice kojima je ta usluga neophodna 16 ili 24 sata, ugrozilo život njih triju i majki dveju od njih. Sem iznosa koji je odobrila ‘Rekonstrukcija ženski fond’, nivo učešća Grada i drugih donatora u njenom finansiranju još uvek nije poznat”, kazala je Milica Mima Ružičić-Novković.

Ona je protestovala i zbog toga što se u Srbiji krši Međunarodna konvencija o pravima osoba sa invaliditetom, jer se one zapošljavaju po osnovu statusa osobe s invaliditetom, umesto po stručnosti ili radnom učinku.

“Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru ne važi za osobe s invaliditetom već duže od godinu dana. Promena u strukturi zaposlenih gotovo da i nema. Stoga je Centar uputio ovim povodom preporuku u avgustu i oktobru prošle godine da se zakonska obaveza zapošljavanja osoba s invaliditetom u ustanovama koje su direktni i indirektni korisnici pokrajinskog budžeta primenjuje u punoj meri”, navela je Milica Mima Ružičić-Novković

Podsetila je da se ove godine obeležava 70 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija i pozvala državu da primeni dokumenta u sferi ljudskih prava koje je potpisala, jer je to jedini način za stvarnu promenu prilika.

Centar Živeti uspravno osnovan je pre 16 godina u Novom Sadu.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!