Centar za usvojenje ne može da počne sa radom zbog zabrane zapošljavanja

Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat uradili su sve neophodne radnje i obezbedili budžet

10. dec 2014

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju osnovao je trenutno jedini Centar za porodični smeštaj i usvojenje na teritoriji Vojvodine, ali zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru on još uvek nije počeo sa radom.

„Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat uradili su sve neophodne radnje i obezbedili budžet, ali zabrana zapošljavanja onemogućava početak rada Centra „, rekla je resorna podsekretarka Novka Mojić na sastanku sa predstavnicima UNICEF-a.

Ona je kazala da ovaj sekretarijat trenutno sprovodi aktivnosti iz domena populacione politike, a jedna od mera je novčana pomoć porodicama koje dobiju treće dete u iznosu od 12.000 dinara mesečno tokom dve godine.

Pored ove mere, nedavno je usvojena i Odluka o sufinansiranju troškova za biopotpomognuto oplođenje za drugo, treće i svako naredno dete.

U sferi socijalne politike, Pokrajinska vlada osnovala je 28 ustanova socijalne zaštite za smeštaj starih, dece i osoba sa mentalnim poremećajima.

„Ustanove su ravnomerno raspoređene na teritoriji Vojvodine i radimo na podizanju kvaliteta usluga u ovim ustanovama“ rekla je Mojić.

Direktor kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen-Lo, oblast u koju mora da se investira su deca, a pred državom je ogroman izazov da nađe sredstva za ravoj dece i podsticaj porodice.

Sen-Lo pomoć UNICEF-a vidi u omogućavanju bolje komunikacije različitih nivoa vlasti, kako bi se sprovodile propisane regulative, ali ispunili uslovi koje Evropska unija zahteva u određenim oblastima.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga