Centar građanskih vrednosti: Ne koristiti decu u političke svrhe

Humanitarne aktivnosti ne spadaju u polje delovanja političkih stranaka

27. nov 2015

Udruženje građana Centar građanskih vrednosti (CGV) iz Subotice upozorilo je danas da pojedine političke stranke u poslednje vreme sprovode donatorske akcije za decu.

U saopštenju CGV se ocenjuje da su takve aktivnosti stranaka nedopustive i skandalozne i da predstavljaju otvorenu zloupotrebu dece u političke svrhe.

Kako se objašnjava, Forum žena Zelene ekološke partije i Unija žena Srpske napredne stranke (SNS) donirale su pakete Udruženju za pomoć osobama sa autizmom Subotica povodom Svetskog dana deteta, dok je Aktiv žena gradske organizacije Pokreta socijalista „uz podršku predsednika Aleksandra Vulina, koji poseban značaj u svom radu, daje naročito na teritoriji grada Subotica“ u saradnji sa subotičkim Dečijim pozorištem organizovao interaktivnu predstavu i radionicu za decu udruženja Zajedno.

Aktivisti CGV su dodali da je tom prilikom  Pokret socijalista prebacio određena sredstva na račun udruženja Zajedno za nabavku osnovnih sredstava za rad. U saopštenju se ističe da je u istom periodu Unija žena SNS u Subotici posetila specijalnu školu za decu sa smetnjama u razvoju Žarko Zrenjanin u tom gradu i đacima te škole podelila poklone i pakete hrane.

„Centar građanskih vrednosti smatra da humanitarne aktivnosti ne spadaju u polje delovanja političkih stranaka jer političke stranke nisu humanitarne organizacije. Političke stranke treba da se za bolji položaj svih građana, pa tako i dece, bore na način koji je primeren njihovoj svrsi postojanja – kroz predlaganje i usvajanje adekvatnih zakonskih rešenja u skupštini“, piše u saopštenju CGV.

To udruženje je pozvalo i novinare i urednike medija da se ponašaju odgovorno i da, u skladu sa etičkim principima novinarstva, ne dozvole u svojim medijima objavljivanje tekstova, fotografija i audio-vizuelnih priloga sa humanitarnih ili donatorskih akcija političkih stranaka u kojima se koriste maloletna lica.

CGV je apelovalo na nadležne institucije da upozore stranke da se tokom predizborne kampanje uzdržavaju od neprimerenih oblika političke borbe za glasove birača, da ne dozvole političkim strankama da „preko dečijih leđa“ prikupljaju jeftine političke poene, pogotovo ukoliko se deca zloupotrebljavaju u dnevno-političke svrhe bez znanja i saglasnosti roditelja, sve pod „velom humanosti“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga