Cena nerizičnih testova o zdravlju beba konačno niža za trudnice u Srbiji

Nova vrsta nerizičnog testa mnogo je tačnija od ranijih metoda utvrđivanja najčešćih hromozomskih poremećaja kod beba, poput Daunovog, Edvardsovog i Patau sindroma

23. avg 2017

Nerizični testovi koji već u ranoj trudnoći otkrivaju mnogobrojne anomalije kod beba odnedavno se u Srbiji mogu kupiti za 500 umesto dosadašnjih 1.000 evra, potvrdila je agenciji Beta ginekološkinja Aleksandra Novakov Mikić.

„Snižavanje cene je sjajna vest za sve naše trudnice jer čini ovaj savremeni, superiorni test dostupnijim za sve. Ovaj prenatalni skrining u kombinaciji sa ultrazvukom u periodu od 11. do 14. nedelje, najtačniji je neinvazivni test koji je trenutno dostupan, mnogo tačniji od ranijih metoda“, kazala je Aleksandra Novakov Mikić, koja je ekspertkinja iz oblasti prenatalne dijagnostike.

Prema njenim rečima, ta vrsta testa mnogo je tačnija od ranijih metoda utvrđivanja najčešćih hromozomskih poremećaja kod beba, poput Daunovog, Edvardsovog i Patau sindroma.

Ti novi prenatalni, takozvani NIPT testovi, postali su revolucionarni u prenatalnoj medicini jer već u 10. nedelji analiziraju bebine hromozome na najčešće hromozomske poremećaje, na osnovu samo jedne epruvete majčine krvi.

„Kako naše trudnice nemaju platežnu moć kao trudnice u EU, nama je konkretno bio cilj da test obezbedimo većem brojem budućih majki. I zato smo uspeli da izdejstvujemo bolje uslove nego što ih imaju majke u drugim zemljama EU“, kazala je agenciji Beta Mirjana Lemić iz kompanije CORD iPS, koja je tržištu ponudila te nove prenatalne testove po povoljnijim cenama.

Dodala je da će sa gotovo prepolovljenom cenom na tržištu, testovi biti šire dostupni za mnogo veći broj trudnica nego do sada, pa će mnogo veći broj trudnoća biti adekvatnije vođeno ili na vreme prekinuto ukoliko za to postoje indikacije, navodeći da je to „veliki korak“ ka uvođenju NIPT testova i u državne klinike, umesto dosadašnjih nepouzdanih skrining metoda.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga