Cena mleka preniska, stočna hrana preskupa

Srbija je "uspela" da sa broja od milion i po krava danas dođe do manje od pola miliona grla

18. jula 2012

Centralna asocijacija proizvođača mleka Vojvodine zatražila je danas od nadležnih institucija da preduzme mere kako bi se smanjila disproporcija između otkupne cene mleka i cene komponenti za ishranu krava.

“Cena hrane za krave je izuzetno visoka, a prerađivači ne žele da proizvedeno mleko plate onoliko koliko njegova proizvodnja košta”, navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisala predsednica te asocijacije Sanja Bugarski.

Navodi se da će otkupna cena mleka biti povećana za 3,5 odsto, dok je rast cena inputa za proizvođače mleka više od 50 odsto.

„Ukoliko se ovo ne izmeni, farmeri neće moći da nahrane krave i biće prinuđeni da ih opet pošalju u klanice pa neće biti dovoljno mleka za domaće potrebe”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je sve to „već viđeno”, jer je Srbija uspela da sa broja od milion i po krava  danas dođe do manje od pola miliona grla.

„Kada opet bude kasno, neko pametan će se setiti da bi bilo jako dobro da opet uvozimo junice i da tuđi škart plaćamo 2.300, evra koliko košta jedna junica sa svim pratećim troškovima. A za obnovu stočnog fonda potrebno je da prođu dve godine”, navodi se u saopštenju.

Asocijacija je zatražila da se po hitnom postupku iz Robnih rezervi omogući kupovina hrane, a da Centralna asocijacija proizvođaca mleka Vojvodine u tome direktno učestvuje i kontroliše ravnomernu i ravnopravnu prodaju i distribuciju osnovnih komponenti za proizvodnju mleka: soje, kukuruza, stočnog brašna, prema broju grla i količini proizvedenog mleka.

Ocenjuje se da bi sve to trebalo preduzeti kako bi se sprečila preprodaja ili trgovina. Kao druga mogućnost predlaže se da se uvedu subvencije za kupljeni koncentrat do odnosa jedan kilogram mleka za dva kilograma koncentrata za visoko mlečne krave.

Asocijacija je zatražila i da Vlada Srbije donese uredbu o minimalnoj proizvođačkoj ceni mleka, gde bi mlekare bile prisiljene da isplate najmanjim proizvođačima najnižu cenu mleka, a ostalima bi se stvorio prostor za nadogradnju već postojeće cene .

Zahteva se i da se farmerima omogući grejs-period od 12 meseci na sve kratkoročne i dugoročne kredite, koji treba da budu beskamatni.

Asocijacija je zatražila i da država do 15. avgusta isplati sve obaveze koje ima prema farmerima, kao i da se poveća premija sa pet na deset dinara.

„Uz ove mere, možda i preživimo 2012/2013. godinu i ne dozvolimo da se desi scenario iz  2003/2004. godine kada je cena mleka bila 10 dinara, a cena jednog kilograma kukuruza 12 dinara, što je rezultiralo smanjenjem stočnog fonda za 400.000 grla, uništavanjem mnogih porodica i propadanjem gazdinstava”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga