Cena kukuruza u padu, a pšenice raste

Pšenica se sve više traži, skladišta kukuruza se ubrzano prazne u iščekivanju novog roda

13. sep 2013

Trgovanje na novosadskoj poljoprivrednoj berzi je sve intenzivnije i obim trgovanja u ovoj sedmici od 2.420 tona bio je tri puta veći nego prethodne sedmice, objavila je Produktna berza „Novi Sad“.

Kako se ističe, pšenica se sve više traži, skladišta kukuruza se ubrzano prazne u iščekivanju novog roda, a tržište soje se protokom svakog dana žetve sve jasnije pozicionira.

Finansijska vrednost robe koja je bila predmet trgovanja na Produktnoj berzi u ovoj nedelji je iznosila 41 milion dinara, što je 85,39 odsto više nego prethodne sedmice.

Navodeći da je cena pšenice porasla za 3,11 odsto na 17,79 dinara po kilogramu, sa PDV, Produktna berza je ocenila da su dugo su prodavci pšenice čekali cenu koja bi u ovom trenutku zadovoljila njihove zahteve.

Ističe se da cena pšenice u Srbiji posle dužeg perioda nije najniža u okruženju i napominje da je iznad cene pšenice u Rumuniji, a sasvim blizu cene u Bugarskoj i Mađarskoj.

Cena kukuruza je u padu, a najveća briga vlasnika kukuruza, prema stručnjacima Produktne berze, sada čak i nije toliko cena te robe, koliko kako očistiti skladišta od prošlogodišnjeg roda i pripremiti se za prijem zdravog kukuruza ovogodišnjeg roda.

„Usled toga i nije iznenađenje što je prosečna cena pala u odnosu na prethodnu nedelju za čak 4,27 odsto“, navodi novosadska poljoprivredna berza. Prosečna cena kilograma kukuruza bila je 13,41 dinar za PDV-om.

Soja novog roda se na berzanskom tržištu prodavala po ceni od 44,28 dinara za kilogram, sa PDV-om, a na berzi u Novom Sadu trgovalo se još samo suncokretovom sačmom sa 33 odsoto proteina i to po ceni od 19,2 dinara za kilogram, sa PDV-om.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga