Čelnici lokalnih samouprava traže povlačenje zakona

Predloženim smanjenjem prihoda dovodi se u pitanje funkcionisanje lokalnih samouprava

11. dec 2015

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) zvanično je od Ministarstva finansija zatražila da povuče iz javne rasprave Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave, u skladu sa odlukom koju su jednoglasno, na 43. skupštini SKGO 9. decembra, usvojili svi gradonačelnici i predsednici opština.

„U više navrata smo naglašavali da postojeći Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave nije prihvatljiv za lokalne samouprave, jer se predloženim smanjenjem prihoda od osam milijardi dinara funkcionisanje lokalnih samouprava i zadovoljavanje osnovnih potreba građana dovodi u pitanje“, ističe se u saopštenju SKGO.

Gradonačelnici i predsednici opština smatraju da je neophodno izmeniti Nacrt zakona i u dijalogu doći do boljeg zakonskog rešenja, koje bi odgovaralo potrebama građana i obezbedilo neometano funkcionisanje i dalji razvoj gradova i opština.

Nacrt zakona trenutno je u fazi javne rasprave, a ministar finansija Dušan Vujović pozvao je sve zainteresovane da se uključe u raspravu. On je napomenuo da je predloženi tekst podložan promenama.

Zakonsko rešenje kritikovali su čak i predstavnici Ministarstva za lokalnu samoupravu.

(FoNet, Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga