Čelnici eurozone odobrili pomoć za Grčku, na potezu Atina

Na zvaničnoj Atini je sada zadatak da do srijede, 15. jula izglasa reforme koje zahtijevaju lideri eurozone

13. jul 2015

Nakon 17 sati pregovora čelnici eurozone jednoglasno su postigli sporazum o trećoj pozajmici Grčkoj. Ova će prezadužena zemlja s juga dobiti 35 milijardi eura pomoći, iako se još do prije nekoliko sati govorilo kako joj zapravo prijeti propast.

Predsjedavajući Vijeća Evropske unije Donald Tusk na press konferenciji u Brusselsu je kazao:

„Lideri su saglasni da se počne pregovarati sa Evropskim mehanizmom stabilnosti, što ustvari znači nastavak pomoći za Grke.“

Ova odluka, kako je naveo, „daje Grčkoj šansu da se stabilizira“.

Na zvaničnoj Atini je sada zadatak da do srijede, 15. jula izglasa reforme koje zahtijevaju lideri eurozone.

Grčki premijer, ne bez razloga, prepun sebe, izjavio je kako je on nakon teške bitke osigurao paket pomoći, te restrukturiranje duga.

Aleksis Cipras je dodao kako je država izbjegla bankrot i kolaps bankarskog sistema.

Šef Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da dogovor nije lako postignut, ali da je barem spriječen izlazak Grčke iz zone zajedničke valute.

„Bez obzira na sve, zadovoljni smo postignutim rezultatima“, konstatovao je Juncker.

Jeroen Dijsselbloem, čelnik grupe ministara financija eurozone, kazao je kako se sporazum bazira na 50 milijardi vrijednom fondu, kojim će se privatizirati ili će se kroz njega upravljati grčkom imovinom. Polovina tog novca pak služiće za dokapitalizaciju grčkih banaka.

Sporazum moraju prihvatiti parlamenti zemalja članica eurozone.

„Grčki parlament vrlo brzo mora donijeti zakone o brojnim pitanjima i na taj način ubrzati vraćanje povjerenja u svim procesa između država članica. Također, tu su i vrlo konkretni dogovori o tome gdje se grčke obaveze moraju pojačati – a to su proizvodnja, tržište rada i druge reforme“, poručio je Dijsselbloem.

„Put će biti dug, a sudeći prema pregovorima i težak“, kazala je u ponedjeljak rano ujutro njemačka kancelarka Angela Merkel.

„Dokument se bazira na obavezi Grčke da obnovi povjerenje, na svijesti da su oni odgovorni za provođenje svega što je u Brusselsu dogovoreno“, dodala je Merkel.

Kako je prošla opasnost od izlaska Grčke iz eurozone, tako se na berzama osjetio pozitivan rast, kako na euro, tako i na najvažnije dionice u Evropi. Njemački DAX je, primjera radi, porastao za 1,2 posto, a francuski CAC-40 za 1,6 procenata.

(Sabina Čabaravdić, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga