Čedomir Jovanović: SPC da prestane da se meša u političke odluke

"LDP ne prihvata da vladike vode politiku”

18. maja 2019

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas da Srpska pravoslavna crkva (SPC) mora da prestane da se na najdirektniji način meša u političke odluke i da svojom isključivošću dodatno otežava poziciju Srbije u pregovorima sa kosovskim Albancima.

“Mitomanija koja prati sva zasedanja u SPC-u, odsustvo osećaja za realnost, manjak brige za ljudske živote i sudbine, propali projekti velikosrpskog nacionalizma, koji još imaju uporište u crkvi, ostavljaju Srbiju u zamrznutom konfliktu sa svim susedima”, poručio je Jovanović u saopštenju za javnost.

Dodao je da odluka o problemu Kosova nije “tapija” crkve i njenih vladika, niti oni imaju veće pravo od bilo kog građanina u Srbiji, kada je u pitanju zajednička odluka o tom pitanju.

“Posle tri decenije uništavanja ove zemlje, vođenih ratova, stradanja, bežanja stotina hiljada ljudi iz svojih kuća, SPC se ponaša kao da se to ništa nije dogodilo i da može iza zatvorenih vrata da donosi nekakve odluke koje treba sve nas da obavezuju. Svako mora da se pogleda u ogledalo, da vidi koja je cena njegove podrške katastrofalnoj politici koja nas je odvela na marginu savremene civilizacije i da se zapita gde je to pogrešio kada je svojim autoritetom davao podršku za tako nešto”, naveo je Jovanović.

Dodao je da LDP ne prihvata da “vladike vode politiku”, da crkva povlači “nekakve crvene linije”, niti da se prema njihovim stavovima donose neki obavezujući dokumenti za sve građane.

“Poštujemo svako mišljenje i cenimo makar navodnu zabrinutost za živote ljudi, ali se nikada nećemo složiti sa tim da nema odgovornosti za propale ideje iz bliske prošlosti, nego se svaki put iste arhitekte naše propasti ponovo pojavljuju sa istim idejama zbog kojih smo skoro nestali kao društvo”, ocenio je Jovanović.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga