Čedomir Jovanović: Saša Janković je apdejtovani Koštunica

"Nije Saša Janković gutao suzavac, kao što su mnogi drugi, da bi danas bio toliko frustriran Vučićem. Ne, tad mu nisu smetali ni Vučić, ni Nikolić"

27. avg 2017

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas da se unutar same opozicije vodi „glupa“ borba, sa ambicijom da se promeni Vučić, ali da se manje ili više zadrži isti sistem vrednost.

Jovanović je rekao FoNetu da lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković ne može da se „popravi tako što ćete mu promeniti baterije“, jer on „jeste apdejtovani Koštunica, na starom akumulatoru“.

Povodom utiska da se u javnim nastupima više „obrušava“ na opoziciju, nego na vlast, Jovanović je uzvratio da ne želi da živi sa glavom u pesku i da je Saši Jankoviću „prećutao“ sve što je on o njemu i LDP-u govorio mesecima.

„Mislim da je besmisleno graditi svoj opozicioni status tako što ćeš nekoga, ko je pored tebe u opoziciji, klevetati. Osim što nema smisla, to je u međuvremenu postalo očigledno glupo“, kazao je Jovanović.

On misli da je takvo ponašanje posledica nedostatka politike i viška frustracija, čije korene ne razume.

„Nije Saša Janković gutao suzavac, kao što su mnogi drugi, da bi danas bio toliko frustriran Vučićem. Ne, tad mu nisu smetali ni Vučić, ni Nikolić“, ocenio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, problem opozicije je jalovost onih koji je vode i njihova frustriranost Vučićem.

On je rekao da je društvo u Srbiji „zatrovano nacionalizmom“ i dodao da je u takvoj zemlji nemoguće graditi demokratiju.

Zemlja se, naveo je Jovanović, „leči“ od nacionalizma tako što se „osvesti i reši problem koji taj nacionalizam generiše, što je u ovom trenutku Kosovo, sutra će biti Bosna, juče je bio Hag, prekosutra ko zna šta“.

Prema njegovim rečima, mir mora biti održiv, a da bi to bio, probleme sa okruženjem moramo rešavati na način savremenog sveta, „kroz članstvo u NATO, koji je i politička organizacija“.

Jedino LDP ima jasan stav o Kosovu i članstvu u NATO, tvrdi Jovanović, koji smatra da je „Vučić partner EU u kontroli onoga što se dešava na Kosovu, što je njihov interes, jer ne žele na Balkanu da imaju novu Ukrajinu“.

Na pitanje da li Vučić gradi „evropsku Srbiju“, Jovanović je odgovorio da „gradi“, s tim „što nas to žulja, jer to ne čini kako bismo mi radili“.

„Ne izgleda nam održivo, sumnjamo da je u svemu tome iskren, ali on je nesporno povukao poteze koji su udarili temelje toj evropskoj Srbiji, od potpisivanja briselskih sporazuma, do otvaranja poglavlja“, istakao je Jovanović.

Objašnjavajući da na beogradske izbore LDP izlazi samostalno, kao 1996. na proteste, on se pozvao na autentičnost politike LDP i predočio da ti izbori ne mogu da budu kompenzacija za poraz na parlamentarnim i predsedničim izborima.

Potrebno je boriti se i za fer izborne uslove, ali bojkot izbora ili povlačenje iz parlamenta nisu dobre ideje, ukazao je Jovanović, jer „nas to vodi u crnogorski model“.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga