Čedomir Jovanović opet pregovara o građanskom bloku

Lider LDP je obnovio ovu ideju za koju pokušava da dobije podršku DS i SDS

08. sep 2016

Lider LDP Čedomir Jovanović vodi ovih dana neformalne razgovore sa liderima DS i SDS čiji je cilj stvaranje građanskog bloka koji bi zajedno nastupio na predsedničkim izborima 2017, ali i na izborima za Beograd 2018, tvrde izvori Danasa u opozicionim krugovima.

Reč je o Jovanovićevoj inicijativi o zajedničkom nastupu DS-SDS-LDP koja umalo nije realizovana pred aprilske parlamentarne izbore. Do odustajanja je došlo na pritisak tvrdog jezgra DS. Lider LDP je obnovio ovu ideju za koju pokušava da dobije podršku DS i SDS.

Prema toj ideji, stranke bi zadržale svoje identitete, ne bi bilo stapanja u jednu veliku organizaciju, ali bi zajednički nastupile na predsedničkim izborima. Nastup bi se prvo sastojao od uspostavljanja zajedničkog programa i organizacije na terenu koja može da iznese predsedničku kampanju. Ličnost kandidata, navode sagovornici Danasa, ne bi se objavljivala mnogo unapred, zbog napada i diskvalifikacija iz redova vlasti. Jovanović nastoji, navode naši izvori, da ovom inicijativom ne utiče na unutrašnje izbore u DS zakazane za 24. septembar.

Zato je i zakazao sednicu Glavnog odbora LDP za 25. septembar, dan nakon izbora u DS, kako bi u javnost izašao sa predlogom za stvaranje građanskog bloka. Podsetimo, članovi DS imaju priliku da direktno biraju predsednika stranke i dobiće listić na kome treba da se izjasne i o četiri pitanja. Jedno od njih je i da li su za reujedinjenje stranaka nastalih iz DS, pri čemu se misli na LDP i SDS, a ostala tri glase, da li podržavaju istopolne brakove, ulazak Srbije u NATO i saradnju sa sindikatima.

LDP: Napadi tabloida na NVO ugrožavaju vladavinu prava

Liberalno demokratska partija (LDP) upozorila je danas da napadi pojedinih tabloida na nevladine organizacije predstavljaju ugrožavanje vladavine prava i otvorenog društva i pozvala državne organe da reaguju.

Ta stranka je u saopštenju navela i da kampanja koja se različitim vidovima pritisaka vodi protiv čelnika određenih nevladinih organizacija onemogućava njihov slobodan rad i delovanje.

„Kampanja tabloida koji traže zabranu nekih nevladinih organizacija, pozivajući se na primer Rusije koja je u jednom danu zabranila rad 100 nevladinih organizacija, predstavljaju kulminaciju te kampanje i sve glasniji poziv na konačni obračun“, navela je LDP.

LDP podseća i da „uloga nevladinih organizacija nije da budu portparol bilo koje političke opcije, društvene grupe ili stranaka na vlasti, već da imaju misiju koja služi tome da država i građani, kroz dijalog, nađu najbolja rešenja za određene probleme i ponude praktična rešenja“.

Dodaje se i da oni koji su navikli da svakog ko ne misli isto „etiketiraju i progone“ ne mogu da razumeju da moderno društvo mora da ima kontrolore vlasti koji kritički gledaju na određene društvene pojave i time podižu svest građana o njihovim pravima ili eventualnoj ugroženosti.

LDP je u saopštenju apelovala na državne organe „da ne zatvaraju oči pred sve učestalijim napadima kojima su ugroženi predstavnici nevladinog sektora i da iskoriste mehanizme koji neutrališu potencijalne napadače na drugačije mišljenje“.

„Čini nam se da su razni tabloidi, njihovi urednici, kao i veoma moćne paradržavne strukture ohrabrene činjenicom da njihova nesmetana kampanja dobija polako svoj epilog“, konstatuje se u saopštenju.

LDP smatra i da je očigledno „da mnogi ne vide da puzajući mehanizmi koje te mračne strukture koriste, treba da kod građana izazovu efekat gde je normalno da se ugrožavaju nečiji integritet, lična egzistencija i profesionalni angažman, zbog drugačijih političkih stavova i mišljenja“.

„Upozoravamo one koji, koristeći pasivnost države, pozivaju na obračune sa željom da ugroze neistomišljenike, da odmah odustanu od svojih namera, jer će ponovo biti poraženi“, navodi se u saopštenju.

(Danas, Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga