CEAS: Poziv na linč Sonje Biserko

Tzv. Informer objavio direktni poziv na linč Sonje Biserko, vlast mu se pridružila

13. nov 2013

Centar za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS) najoštrije osuđuje naslov i sadržaj teksta objavljenih u današnjem broju, uticajnih i delu Vlade Srbiije bliskih, dnevnih novina Informer ”Proterajte ovu ženu iz Srbije”, što smatramo direktnim pozivom na linč Sonje Biserko, predsednice Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Spomenuti naslov je samo kulminacija nove hajke koja se protiv Sonje Biserko vodi u Srbiji od trenutka kada je, protivno pravilima i obavezama države Srbije i njenih nadležnih ogana, objavljeno da je Biserkova jedan od svedoka Zagreba u raspravi pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) po tužbi Hrvatske i kontratužbi Srbije za genocid u ratovima devedesetih na teritoriji Hrvatske.

Posebno brinu izjave visokih zvaničnika vladajuće koalicije, poput one koju je Informeru dao Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS u Narodnoj skupštini RS. One pokazuju ili elementarno nepoznavanje činjenica i obaveza koje iz njih proizilaze, poput one da je MSP sud UN čiji je Srbija član i prema njemu ima obavezu zaštite svedoka i poštovanja drugih procedura, ili to da se i pored poznavanja činjenica, izjave o kredibilnosti svedoka daju u cilju podrške medijsko – političkom linču Biserkove.

CEAS smatra da Srbija i Hrvatska ne mogu uspostaviti zdrave odnose dok se teška pitanja nedavne prošlosti ne raščiste uz što više neosporivih činjenica koje će tome doprineti. CEAS tako vidi i najavljenu raspravu pred MSP. Tolerancijom delegitimisanja Sonje Biserko u srpskoj javnosti, kao jednog od eventulanih svedoka u ovoj raspravi, država Srbija delegitimiše i svoju borbu pred ovim sudom. Podsećamo i da je aktuelni poziv na linč Sonje Biserko, samo poslednji u nizu koji ova žena doživljava u Srbiji zbog svoje preciznosti i doslednosti.

CEAS posebno naglašava da se ova hajka vodi u trenutku kada državni organi i vladajuća elita priznaju da do sada nisu vodili organizovanu bitku protiv takozvanih huligana, de facto paravojnih formacija samih delova države, koji arbitrarno zavode red na sportskim, političkim i građanskim manifestacijama u zemlji i regionu, i kad sami priznaju da postoji zabrinjavajuće veliki broj sudskih postupaka protiv njih koji su iz ovih ili onih razloga stopirani. Istovremeno, u javnosti se pojavljuje sve veći broj svedočenja o zastrašivanju i drugom protivzakonitom ponašanju delova državnog aparata protiv haških svedoka i svedoka u postupcima koji se za ratne zločine vode pred domaćim sudovima.

CEAS poziva ostale aktere javnog i političkog života u Srbiji, kao i predstavnike zapadne međunarodne zajenice, da zauzmu jasan stav prema ovim neprihvatljivim i opasnim trendovima.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga