CEAS: Obaveza Srbije da preda troje radikala

Odbijanje zahteva Tribunala nema pravno utemeljenje, niti je u skladu sa procesom demokratizacije i vladavine prava u Srbiji

31. mar 2017

Centra za evroatlantske studije (CEAS) iz Beograda zatražio je od Vlade Srbije da poštuje međunarodne obaveze, uhapsi i preda troje radikala Haškom tribunalu.

„CEAS smatra da odbijanje Vlade Srbije da uhapsi i preda troje radikala, kao i pozivanje na odluku Višeg suda u Beogradu da ne postoje zakonske mogućnosti za to, iako je Viši sud već donosio suprotne odluke u tri slična slučaja, predstavlja značajan korak unazad u borbi protiv nekažnjivosti i ozbiljno ugrožava proces uspostavljanja odgovornosti za ratne zločine“, napominje se u saopštenju ove organizacije.

Ukazuje se da saradnja sa Tribunalom u Hagu i dalje predstavlja jedan od prioriteta za međunarodnu zajednicu i proces evropskih integracija, iako ova pitanja sve češće ne predstavljaju prioritet za Vladu Srbije.

CEAS podseća i da se u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije koji je objavljen u novembru 2016. godine od Srbije zahtevala puna saradnja s Tribunalom u vezi sa ovim slučajem.

U saopštenju se upozorava da najave srpskih zvaničnika, poput izjave potpredsednika Vlade Rasima Ljajića da Vlada neće postupiti prema zahtevu iz Haškog tribunala, jer Srbija mora da poštuje odluku suda, “bez obzira da li nam se ona sviđa ili ne”, jer se Srbija ne može ponašati voluntaristički, “ako želimo da poštujemo principe demokratije” – predstavljaju flagrantan primer opstrukcije pravde, nemaju pravno utemeljenje, niti su u skladu sa procesom demokratizacije i vladavine prava u Srbiji.

CEAS napominje da je za Srbiju pitanje ispunjavanja međunarodnih obaveza i saradnje sa Haškim tribunalom od velikog značaja za proces evropskih integracija, kao i da je povratak fokusa na proces uspostavljanja odgovornosti za zločine iz ratova 1990-tih, najvažniji preduslov za proces pomirenja i regionalne stabilnosti.

CEAS zbog toga poziva i zapadnu međuanarodnu zajednicu da izrazi jasna očekivanja prema obavezama koje Vlada Srbije ima u slučaju troje radikala, dodajući da „žrtvovanje demokratizacije i vladavine prava zarad stabilizacije predstavlja kratkovidu politiku koja nikada do sada nije dala rezultate na duge staze“.

Na zahtev Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), Interpol je u petak 24. marta 2017. godine obavestio MKSJ da je izdao crvene poternice kojima se traži lociranje i hapšenje troje članova Srpske radikalne stranke (SRS), Petra Jojića, Vjerice Radete i Jova Ostojića, na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje koji je MKSJ raspisao još u oktobru 2016. godine.

U saopštenju se podseća da su Jojić, Radeta i Ostojić još u decembru 2014. godine pred MKSJ optuženi za nepoštovanje Međunarodnog suda zbog toga što su dvojici svedoka pretili, zastrašivali ih, nudili im mito i na druge načine uticali na njih na suđenju Vojislavu Šešelju, kao i u povezanom postupku za nepoštovanje suda koji se vodio protiv Šešelja.

Kako se dodaje, MKSJ je u januaru 2015. godine zahtevao od Vlade Srbije hapšenje i prebacivanje troje članova SRS, ali taj zahtev Srbija do danas nije ispunila.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga