Čavušoglu:Vojvodina dobar primer u domenu prava manjina

SE je spreman da pruži pomoć državama članicama da donesu važne zakone u skladu s evropskim standardima

08. mar 2011

Vojvodina je dobar primer za poštovanje manjinskih prava i za Srbiju i celu Evropu, izjavio je danas predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) Mevlut Čavušoglu.
On je tokom odvojenih razgovora s predsednicima Skupštine i Vlade Vojvodine, Šandorom Egerešijem i Bojanom Pajtićem, rekao da je SE spreman da pruži pomoć državama članicama da izgrade demokratske institucije i donesu važne zakone u skladu s evropskim standardima, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za informacije.
Čavasoglu je ukazao i na značaj i potrebu aktivne međudržavne, međuregionalne i prekogranične saradnje, kao jednog od ključnih evropskih integrativnih alata.
Podržavajući jučerašnju izjavu predsednika PS SE da Srbija ima snažnu evropsku perspektivu, dobro napreduje u evrointegracijama i da je ključni faktor stabilnosti u regionu, Egereši je ukazao na važnost uloge koju Vojvodina ima u tom procesu.
„S obzirom na decenijsku jasnu i beskompromisnu evropsku politiku koju Vojvodina vodi, kao i na sve aktuelne i buduće strategije i aktivnosti koje sprovodimo, odgovorno tvrdim da je Vojvodina, kao najevropskiji deo Srbije, ključni faktor dalje evropeizacije i dalje demokratizacije naše zemlje“, rekao je Egereši.
Dodao je da Vojvodina velikim brojem aktivnosti, pre svega u oblastima međuregionalne i prekogranične saradnje i zaštite i unapređenja građanskih, ljudskih i prava nacionalnih zajednica, pravi velike evropske korake, koje čitavu Srbiju približavaju Evropskoj uniji.
Pajtić je na sastanku s predsednikom PS SE rekao da je Vojvodina ponosna na svoju multikulturalnost, multijezičnost i skladne međunacionalne odnose, koji za Vojvođane „nisu standard kome teže, već način života koji je i više od standarda“.
„Naš cilj je, ne samo da sačuvamo postignuti nivo prava pripadnika nacionalnih zajednica u Vojvodini, već i da ih prilagodimo savremenom društvu“, rekao je Pajtić i dodao da je Vojvodina otvorena za sve vidove saradnje sa SE na putu integrisanja Srbije u EU.
Kako se navodi, predsednik Vlade Vojvodine upoznao je Čavušoglua i sa projektima kojima se poboljšavaju uslovi života, rada, obrazovanja i socijalne integracije romske nacionalne zajednice.
Predsednik PS SE Mevlut Čavušoglu sastao se danas u Novom Sadu i sa predstavnicima svih Saveta nacionalnih manjina sa sedištem na teritoriji Vojvodine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Naslednik
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga